1dienas
19stundas
32minūtes
48sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ērces jau modušās un apdraud ne tikai cilvēkus
foto: BALTA
Pēc pastaigām ieteicams vienmēr rūpīgi apskatīt suni, lai noņemtu ērces, pirms tās piesūkušās.
Noderīgi ikdienā

Ērces jau modušās un apdraud ne tikai cilvēkus

Kas Jauns Avīze

Pavasaris ir laiks, kad mostas ērces – to zina gan katrs aktīvs dabā gājējs, gan aktīva četrkājainā mīluļa īpašnieks.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka pirmie ērču encefalīta un Laimas slimības gadījumi šogad reģistrēti jau janvārī un februārī.

Ērces ir bīstamas arī mājdzīvniekiem, īpaši suņiem. “Visbīstamākā un viena no biežāk sastopamajām slimībām ir babezioze, agrāk saukta par piroplazmozi. Tās ietekmē tiek grauti sarkanie asinsķermenīši, izraisot mazasinību jeb anēmiju, kas savukārt izraisa orgānu bojājumus. Saslimšanas gadījumā novēro pēkšņu un strauju veselības stāvokļa pasliktināšanos, nogurumu, apetītes trūkumu, tumšas krāsas urīnu, bālas vai pat dzeltenas gļotādas, paaugstinātu ķermeņa temperatūru,” stāsta veterinārās klīnikas Pet Care veterinārārste Anete Kalniņa-Beinerte.

Aktuāla dzīvniekiem ir arī anaplazmoze un borelioze jeb Laimas slimība, kuru gadījumā pazīmes nav tik specifiskas: tās raksturo nogurums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, limfmezglu pietūkums, apetītes izmaiņas, reizēm klibums. Laimas slimības gadījumā bīstamākā komplikācija ir nieru mazspēja.

Lai pasargātu suni, visbūtiskākā ir profilakse – aizsardzības līdzekļi, kas pieejami uz ādas lietojamu pilienu, tablešu, siksniņu, spreju un pat ultraskaņas ierīču formā.

Pēc pastaigām ieteicams vienmēr rūpīgi apskatīt suni, lai noņemtu ērces, pirms tās piesūkušās, vai laikus pamanītu jau piesūkušās, kā arī regulāri sekot līdzi sava mīluļa pašsajūtai.

Kā pasargāt sevi

• nodrošinies, lai ērces nevarētu pakļūt zem apģērba – ieteicamas ir bikses, kuru galiem pārvilktas pāri zeķes, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošām, krekls jāliek biksēs;

• valkā gaiša un slīdīga auduma drēbes – uz tām ērces ir labi saskatāmas, tādējādi samazinās iespēja, ka tās pieķersies drēbēm un tālāk nokļūs uz ķermeņa;

• pastaigas laikā ik pa brīdim aplūko apģērbu, lai laikus notrauktu pamanīto ērci. Tāpat arī pēc pastaigas mājās ieteicams pārbaudīt, vai uz ķermeņa nav ērču;

• svarīgi pārbaudīt arī mājdzīvniekus, vai to kažokā nav ieķērusies vai jau piesūkusies ērce;

• izmanto atbaidīšanas līdzekļus;

• ja ērce tomēr piesūkusies, tā uzmanīgi jānoņem, vislabāk pie ārsta;

• vakcīna pret ērču encefalītu var pasargāt no smagas slimības ar ilgstošām sekām.

Visbiežāk saslimst aktīvie

Sievietes ar ērču pārnēsātajām slimībām kopumā inficējas biežāk nekā vīrieši, bet vīrieši biežāk saslimst ar ērču encefalītu. Visbiežāk saslimst cilvēki 30–49 gadu vecumā (33%) – tie ir fiziski aktīvie, kas brīvdienās labprāt dodas dabā un nododas aktīvajai atpūtai. Bērni līdz 17 gadu vecumam slimo retāk – tikai katrs desmitais no visiem saslimušajiem ir nepilngadīgs.

Avots: Slimību profilakses un kontroles centra dati par 2020. gadu