Mūsu mīluļi
2022. gada 1. maijs, 05:03

Vienā mēnesī Latvijas manītas divas jaunas putnu sugas

Kas Jauns Avīze

Latvijā aprīlī konstatētas divas jaunas putnu sugas – gredzenpīle un svītrainais ērglis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

14. aprīlī gredzenpīli (Aythya collaris) Sātiņu dīķos Saldus novadā pamanīja Māris Jaunzemis, veroties teleskopā cekulpīļu barā. “Pirmais, kas piesaistīja uzmanību, bija gaišs vaigs (nodomāju – kā melnās pīles mātītei). Pēc tam uzreiz ieraudzīju gaišu joslu netālu no knābja gala,” stāsta Jaunzemis, kurš ieskatoties ievēroja arī citas būtiskas pazīmes. Putnu novēroja arī Ainars Mankus.

foto: Shutterstock
Gredzenpīles ligzdo Kanādā un ASV.

Gredzenpīle ir negaidīta viešņa, jo tās dabiskais areāls ir Ziemeļamerika no Aļaskas līdz Kanādas dienvidaustrumiem, Ziemeļdakota, Dienviddakota, Minesota, Mena ASV. Gredzenpīles dodas ziemot uz Floridu, Meksiku, Centrālameriku, Karību jūru, tomēr mēdz ielidot arī Eiropā, un daži putni pat pārziemojuši Lielbritānijā.

1. aprīlī Latvijā reģistrēts arī svītrainais ērglis (Aquila fasciata). Šajā gadījumā gan putnu neviens nav redzējis, taču tas Francijā aprīkots ar satelītraidītāju, kas ļauj izsekot ērgļa gaitām. Latvijā tas ielidoja ar līkumu no Krievijas vai Baltkrievijas, devās taisnā ceļā Rīgas virzienā, pārnakšņoja galvaspilsētas apkaimē, tad lidoja uz dienvidrietumiem un, šķērsojot Rucavas pagastu, ielidoja Lietuvā. Šie ērgļi mīt Dienvideiropā, Āfrikā, Tuvajos Austrumos, Āzijā, Eiropā tā ir apdraudēta suga.

foto: Shutterstock
Par svītrainā ērgļa vizīti Latvijā liecina tikai satelītraidītāja dati.