foto: unsplash.com
PVD atgādina par nepieciešamību vakcinēt mājdzīvniekus pret trakumsērgu
2022. gada 30. marts, 16:19

PVD atgādina par nepieciešamību vakcinēt mājdzīvniekus pret trakumsērgu

Jauns.lv / LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina par nepieciešamību vakcinēt mājdzīvniekus pret trakumsērgu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dienestā atzīmē, ka atbilstoši Veterinārmedicīnas likumam dzīvnieku īpašnieku pienākums ir nodrošināt suņu, kaķu un mājas sesku regulāru vakcināciju pret trakumsērgu. Suņi, kaķi un mājas seski profilaktiski jāvakcinē pret trakumsērgu no trīs mēnešu vecuma, kā arī jānodrošina atkārtota vakcinācija atbilstoši veterināro zāļu lietošanas instrukcijā noteiktajai kārtībai.

Dienestā arī uzsver, ka šobrīd ir īpaši svarīgi pārliecināties par vakcinācijas derīguma termiņiem mājdzīvniekiem, jo, neraugoties uz augstajiem trakumsērgas riskiem, ir piemēroti atvieglojumi dzīvniekiem, kuri kopā ar saimniekiem Eiropas Savienībā iebrauc no Ukrainas. Pēc PVD rīcībā esošās informācijas, apmēram 20% no Ukrainas dzīvniekiem, kuru īpašnieki ir vērsušies pie praktizējošiem veterinārārstiem Latvijā, bija derīga trakumsērgas vakcinācija.

PVD jau iepriekš informēja, ka Ukrainā trakumsērga ir plaši izplatīta slimība ne tikai savvaļas dzīvnieku populācijā, bet arī suņiem un kaķiem.

Savukārt Latvijā, pateicoties sistemātiskai savvaļas dzīvnieku vakcinācijai, kas kopš 2005. gada regulāri tiek veikta pavasarī un rudenī, trakumsērga ir izskausta - pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem konstatēts 2010. gadā, bet mājdzīvniekiem - 2012. gadā. Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija 2015. gada rudenī Latviju oficiāli atzina par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.