Noderīgi ikdienā
2022. gada 21. marts, 06:08

Kā uzglabāt bērzu sulas, lai tās būtu dzeramas ilgāk par dažām dienām

"100 Labi Padomi"

Visi zina, ka bērzu sulas jādzer tikko kā no koka nākušas, turklāt – pēc iespējas vairāk. Taču vasaras karstumam bērzu sulas var saglabāt pēc sentēvu metodes – pāris dienas ieskābušas, nokāstas sapildīt pudelēs, aizvākot un turēt aukstā pagrabā.

Ko šādam dzērienam likt klāt, tas ir gaumes jautājums: populārākās piedevas ir jaunie upeņu dzinumi, rozīnes, apelsīna vai citrona miziņa, kaltēti āboli, kā arī nedaudz cukura. Daudzi bērzu sulu tecinātāji gan uzskata, ka labam padzērienam nevajag nekādu piedevu, arī ne cukura.

  • Ja vēlies bērzu sulu šampanieti, pāris dienas norūgušas sulas, sapildi tīrās šampanieša pudelēs, pievieno šķipsnu cukura, dažas rozīnes, nosprosto ar plastikāta vai korķakoka korķi un drošības labad nostiprini ar metāla stīpu (atbilstīgus traukus un aizbāžņus meklē specializētos vīndarīšanas veikalos).
  • No bērzu sulām var gatavot sīrupu, piemēram, cūkgaļas glazēšanai – salej lielā katlā un vāri tik ilgi, kamēr ūdens izgarojis. Tomēr ņem vērā, ka no 15 litriem sulu sanāks mazāk nekā litrs sīrupa. Taču sīrups ir koncentrēts un skaisti dzintarains.

Pavārs Mārtiņš Rītiņš reiz ieteica bērzu sulas izmantot dārzeņu vārīšanai, kā arī par pavasara auksto zupu – avotkrešu, nātru, lakšu, skābeņu – pamatu. Sulu uzkarsē līdz burbulim; tā ir labāka par buljonu, kas ir par spēcīgu pavasara zaļumiem.

Bērzu sulas var arī saldēt.