foto: Shutterstock
Ko videi nodara salūts?
Viena Vide Visiem
2021. gada 26. decembris, 05:44

Ko videi nodara salūts?

Aija Cepliša

"100 Labi Padomi"

Vācijas vides eksperti sarēķinājuši, ka no visa piesārņojuma, ko rada pirotehnika, 75 procentus veido 31. decembra salūts, tāpēc atsevišķās pilsētās Jaungada svinību laikā aizliegta tās pirkšana, pārdošana un lietošana.

Pirotehnikas aizsākumi meklējami Ķīnā pirms vairāk nekā tūkstoš gadiem, un kopš tā laika uguņošana ir kļuvusi par svētku neatņemamu sastāvdaļu visā pasaulē. Taču pēdējos gados, pieaugot izpratnei par vides problēmām, vairākas valstis un atsevišķas pilsētas nolēmušas svētkos no salūta atteikties.

Pirotehnika, kas bieži vien izgatavota no kaitīgiem ķīmiskiem savienojumiem, rada atmosfēras piesārņojumu, kā arī, iekļūstot ūdenstilpēs, piemēram, upēs un ezeros, piesārņojot arī tās. Salūta raķetēs bieži vien ir metāliski savienojumi, dūmojošs šaujampulveris, kas nopietni bojā gaisa kvalitāti.

Bez trokšņa un atmosfēras piesārņojuma katru gadu pirotehnikas lietotāji saražo arī vairākas tonnas bīstamo un nepārstrādājamo atkritumu, kas paliek zemē, kad raķete tiek izšauta. Pirotehnikas iepakojums nav pārstrādājams un videi ir tikpat bīstams kā pašas raķetes.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.