foto: ddp / Vida Press
Kardamona smarža liecina par Ziemassvētku tuvošanos, jo bez kardamona nesanāk ne kārtīga piparkūku mīkla, ne aromātisks karstvīns, ne dziedinošs dzēriens pret dažādām aukstā laika kaitēm.
Kardamona smarža liecina par Ziemassvētku tuvošanos, jo bez kardamona nesanāk ne kārtīga piparkūku mīkla, ne aromātisks karstvīns, ne dziedinošs dzēriens pret dažādām aukstā laika kaitēm.
Garšīgi

Silda dvēseli un mēli: mīlestības un Ziemassvētku garšviela - kardamons

Žurnāls "100 Labi Padomi"

Kardamonu mīl visur – Indijā un Šrilankā, Ēģiptē un Turcijā, Vācijā un Austrijā, Somijā un Zviedrijā. Un arī pie mums, Latvijā. Kāpēc tā, atbildi sniedz "Tūkstoš un vienas nakts" pasakas. Kardamona spēcīgais aromāts raisa vīzijas par tveicīgām naktīm un bezrūpīgām dienām, par reibinošām smaržām un gaisīgu vieglumu.

Viduseiropā un Ziemeļeiropas zemēs kardamona smarža liecina par Ziemassvētku tuvošanos, jo bez kardamona nesanāk ne kārtīga piparkūku mīkla, ne aromātisks karstvīns, ne dziedinošs dzēriens pret dažādām aukstā laika kaitēm. Turklāt burvīgais aromāts rada arī mājīguma un omulības sajūtu, silda dvēseli un mēli.

Visās arābu zemēs kardamonu joprojām izmanto kā vienu no galvenajām kafijas piedevām, jo uzskata, ka tam piemīt īpašības, kas rada erotisku noskaņu.

foto: Pexels.com

Kur lieto kardamonu?

● Vācijā un citās Viduseiropas zemēs kardamonu uzskata par tipisku ziemas – jo sevišķi Ziemassvētku – garšvielu. To pievieno piparkūkām, pudiņiem, karstvīnam, punšiem, kliņģeriem.

● Kardamons vienlīdz labi iederas gan augļu salātos un desertos, gan pikantos ievārījumos, biezeņos un čatnijos.

● Dānijā un Zviedrijā to bagātīgi pievieno visdažādākajiem cepumiem, un ne tikai Ziemassvētku laikā. Kardamonu liek klāt arī desu pildījumiem un pastētēm.

● Pie gaļas, ceptas uz iesma, ļoti labi garšo jogurta mērce ar kardamonu.

● Kardamons brīnišķīgi iederas vistas gaļas ēdienos (arī zupās) un jēra gaļas sautējumos.

● Rīsu un mannas biezputrām un saldajiem ēdieniem ir pavisam cita, eksotiska garša un aromāts, ja pievieno maltu vai svaigi saberztu kardamonu.

● Ziemassvētku laikā kardamons, pārkaisīts krāsnī ceptiem āboliem, rada pacilājošu noskaņu.

Aromātiskā ziemas eļļa

Piemērota dažādiem salātiem – gan lapu un dārzeņu salātiem ar zilo sieru, gan cepeša un grilētas gaļas salātiem.

500 ml labas kvalitātes eļļas ar neitrālu garšu
4 apelsīni
15 kardamona pogaļas
10 krustnagliņas
4 zvaigžņu anīsi
1 tējk. malta muskatrieksta

1. Apelsīniem nomizo ļoti plānas miziņas un iepildi pudelē vai burkā. Pieber garšvielas.

2. Pielej eļļu un trauku pamatīgi sakrati. Uzliec vāku un uz pāris nedēļām noliec siltā vietā. Ik pa laikam sakrati.

3. Gatavo eļļu izkās un pildi glītās pudelītēs.