foto: ddp / Vida Press
Viens no izplatītākajiem mītiem par svecēm. Skaidrojam patiesību
Noderīgi ikdienā
2021. gada 27. novembris, 06:31

Viens no izplatītākajiem mītiem par svecēm. Skaidrojam patiesību

Jauns.lv

Ejot gulēt vai atstājot telpu, noteikti jānodzēš visas degošās sveces, tostarp Adventes vainagu rotājošās. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vadītāja Agrita Vītola intervijā portālam Jauns.lv norāda, ka jānopūš arī tā saucamās mazās tējas svecītes metāla trauciņos. Lai gan daudziem tās var šķist drošas, taču patiesībā var arī izraisīt bīstamas situācijas.

Pēdējos gados bijuši atsevišķi gadījumi, kad degošu Adventes vainagu dēļ cilvēki saukuši palīgā ugunsdzēsējus glābējus, bet kopumā nav tā, ka vainagu degšana būtu uzskatāma par bieži sastopamu problēmu.

Sākoties Adventei, glābšanas dienesta pārstāve atgādināja par galvenajiem ugunsdrošības noteikumiem. "Savlaicīgi rūpējoties par drošību un atgādinot par to, iespējams, tas ir labākais veids, kā nenonākt līdz situācijai, kad ugunsdzēsējiem glābējiem ir jābrauc un jādzēš."

Lai nesāktos bīstams ugunsgrēks

Vītola uzsvēra, ka pats svarīgākais ir parūpēties par drošību, iestiprinot sveces Adventes vainagā. Lai sveču liesmas, dzirkstelītes vai jebkas, kas no sveces atdalās, nenonāktu saskarē ar vainaga materiāliem un tā dekorācijām, tādā veidā neizraisot ugunsgrēku.

Sveces ir jāievieto kādā trauciņā. Protams, jāatceras, lai trauciņš nesakarst, jo arī karstuma rezultātā var sākties gruzdēšana. Svecēm jābūt maksimāli drošā attālumā no visiem degtspējīgiem priekšmetiem.

"Adventes vainagus mēs taisām no dažādiem materiāliem, pārsvarā degtspējīgiem materiāliem. Jāsaprot, ka tas būs īss brītiņš, kurā var rasties bīstams ugunsgrēks."

foto: Pixabay.com

Stabils un nedegošs pamats

Adventes vainaga pamatni vajadzētu veidot stabilu un no nedegoša materiāla. Svarīgi, lai aizdegšanās gadījumā uguns nevarētu izplatīties.

Tāpat jāatceras, ka, ejot prom no telpām, atstājot mājokli vai dodoties gulēt, jāpārliecinās, ka sveces ir nodzēstas. "Vakarā romantiskai atmosfērai var aizdegt sveces, bet tad ir jāatceras, ka tās ir nepieciešams nodzēst. Jāpārliecinās arī tad, ja šķiet, ka svece ir izdegusi un visam vajadzētu būt kārtībā. Vajadzētu pārliecināties, ka viss ir kārtībā, un tad doties naktsmierā vai prom no mājokļa."

It kā drošās tējas svecītes

Vītola norādīja, ka pirms gulētiešanas vai mājokļa atstāšanas noteikti jānopūš arī tā saucamās mazās tējas svecītes metāla trauciņos.

"Degošus priekšmetus nevajadzētu atstāt degam, dodoties gulēt. It kā šķiet, ka situācija varētu būt droša, bet tas ir līdz brīdim, kamēr to nepieskatām un neesam paredzējuši visus iespējamos riska momentus.

Visa veida sveces pirms gulētiešanas ir jānodzēš. Nav laba prakse, atstāt kaut ko degam pirms došanās gulēt."

Tējas svecīti labāk ielikt svečturī, nevis novietot pa taisno uz galda vai citas virsmas. "Ja mēs par svecēm runājam, tad liesmas temperatūra ir ap 1000 grādu. Mums liekas: kas tad tur, maza svecīte, bet ar to mēs varam dabūt lielu karstumu. Skaistāk izskatīsies un drošāk būs, ja tā [tējas svecīte] būs ielikta svečturī."

Nededzināt sveces pie bērnu rotaļu stūrīša

Tāpat VUGD pārstāve akcentēja, ka Adventes vainagus, kuros aizdegtas sveces, kā arī atsevišķas degošas sveces nedrīkst atstāt maziem bērniem un mājdzīvniekiem viegli aizsniedzamā vietā.

Adventes vainagu nevajadzētu novietot arī tādā vietā, kur mājinieki, dodoties no telpas uz telpu, varētu viegli aizskart un sakustināt vainagu. Labāk vainagu novietot drošā un stabilā vietā, lai to nevarētu nejauši apgāzt un izkustināt, radot bīstamu situāciju.

foto: Pixabay.com

Dedzināt sveci tur, kur esam mēs paši

Runājot par svečturiem, kas izskatās kā metāla pamatne ar asmeni, uz kura nostiprina sveci, VUGD pārstāve atzina, ka tos var lietot, ja svecēm tiek nodrošināts drošs attālums līdz degtspējīgiem materiāliem vai dekorācijām. "Protams, to var izmantot. Tas ir viens no risinājumiem, lai būtu stabila, nedegoša pamatne, un sveci varēs nostiprināt stabili."

Lai kāds būtu vainags un tā dekorācijas, sveces vajadzētu dedzināt tikai tad, kad cilvēki paši uzturas konkrētajā telpā. "Nevajadzētu tās iededzināt, aiziet un darīt kaut ko citu, nemaz neredzot, kas tur notiek. Vai vēl trakāk, nevajadzētu aizdedzināt sveces un aiziet gulēt. Tā noteikti nevajadzētu!"

Sveces, kas nav paredzētas dedzināšanai

Vītola arī norādīja, ka mūsdienās pieejamas daudz un dažādas dekoratīvās sveces, kas nemaz nav paredzētas dedzināšanai. "Varbūt tas kādam liksies dīvaini, bet uz sveču iepakojuma vajadzētu paskatīties, vai tās vispār paredzēts dedzināšanai.

Var būt situācijas, kad svece ir aptīta ar vizuļojošu materiālu vai kaut ko citu, kas, dedzinot sveci, sadalās gabaliņos, kūp un krīt ar oglītēm. Tas var būt papildus apdraudējums.

Jāskatās, vai tiešām dekoratīvās sveces, ko mēs pērkam, ir paredzētas dedzināšanai. Mums jau liekas: ja tā ir svece, tad tai ir jādeg. Bet ir arī dekoratīvās sveces, kas domātas telpas rotāšanai."

Kā atpazīt, ka svece ir tikai dekoratīva?

"Uz iepakojuma būs kāda piktogramma, kurā parādīts, ka to nevar dedzināt. Piemēram, pārsvītrota liesmiņa vai kaut kas cits. Kaut kam piktogrammās, aprakstā vai instrukcijā vajadzētu būt minētam."

Tādējādi pirms sveces aizdegšanas būtu vērtīgi aplūkot iepakojumu, īpaši tad, ja svece ir vizuāli krāšņa un interesanta. Arī trauciņos esošās želejsveces var nebūt paredzētas dedzināšanai, bet gan tikai kā dekorācijas.

Lai pēc tam neaizdegtos galds

"Stabilā, nedegošā pamatne ir aktuāla visām svecēm, vai to stiprinām Adventes vainagā vai citur. Liekot to uz galva vai citur, vajadzētu parūpēties, lai zem sveces ir kaut kas tāds, kas nav degošs. Lielāks svečturis, metālisks trauks vai kaut kas cits.

Lai nav tā, ka, svecei izdegot līdz galam, turpinās galda sildīšana un degšana tālāk," Vītola sacīja, piebilstot, ka svečtura vietā var izmantot arī stikla šķīvīti, bet tad svarīgi paskatīties, lai tas nepārkarst.