foto: Shutterstock
Sezonas hits - ķirbis. Vai to tiešām var droši ēst, skaidro uztura speciāliste
Ķirbī ir daudz C vitamīna, bet nav tauku, līdz ar to ķirbi var droši iekļaut ēdienkartē, ja ir jāatbrīvojas no liekā svara.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 22. novembris, 18:29

Sezonas hits - ķirbis. Vai to tiešām var droši ēst, skaidro uztura speciāliste

"100 Labi Padomi"

Vai ķirbis paaugstina cukura līmeni asinīs? Manuprāt, tas ir maz iespējams. Ķirbī var būt līdz 5% cukura, un tai ir jābūt supersaldai šķirnei, lai jūtami ietekmētu cukura līmeni asinīs. Pateicoties pektīniem ķirbja sastāvā, tas pat palīdz regulēt cukura līmeni. Atbild Diagnostikas centra uztura speciāliste Guna Rijkure.

Ķirbjos ir daudz kā vērtīga. Gan kabači, gan ķirbji ir ļoti veselīgi, šķiedrvielām bagāti, tajos ir ļoti daudz ūdens, tādēļ netiek kairināts gremošanas trakts un zarnas. Ķirbis ir ieteicams arī sirds asinsvadu slimību gadījumos un ja ir nosliece uz tūsku veidošanos.

Ķirbis satur ļoti daudz kālija, kas palīdz tūskas likvidēt, īpaši, ja cilvēks par daudz uzturā lieto sāli vai par maz šķidruma. Ķirbja dzelteno krāsu veido beta karotīns, kas ir nepieciešams imunitātes stiprināšanai. Ķirbis nāk par labu acīm, ādai, veselībai kopumā. Tajā ir daudz C vitamīna, nedaudz vara, bet nav tauku, līdz ar to ķirbi var droši iekļaut ēdienkartē, ja ir jāatbrīvojas no liekā svara.