foto: Shutterstock
Smaržīgā kalīzija jeb zelta stīga - telpaugs, kas atkal kļuvis populārs
Siltajā gadalaikā augsnei podā vienmēr jābūt mitrai, bet ne slapjai, lai nesāktos sakņu puve. Ziemā laisti reizi nedēļā. Zelta stīgai patīk mitrs gaiss, tāpēc reizi dienā apsmidzini to ar siltu ūdeni.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 15. novembris, 18:20

Smaržīgā kalīzija jeb zelta stīga - telpaugs, kas atkal kļuvis populārs

"100 Labi Padomi"

Kalīziju ģintī ir 12 sugu, kas aug Amerikas un Meksikas tropos, starp tām arī smaržīgā kalīzija (Callisia fragrans), ko tautā dēvē par zelta stīgu.

Dabā smaržīgā kalīzija izstiepjas pat divus metrus gara un izdzen metru garas stīgas. Tā ik gadu uzzied ar maziem, neciliem ziediem, kam ir reibinoša, vilinoša smarža. Kā telpaugs zelta stīga uzzied tikai ļoti labos apstākļos.

Kaut arī pēc izskata pavisam necila, smaržīgā kalīzija katru gadsimtu piedzīvo slavas mirkli, bet pēc tam uz ilgu laiku tiek piemirsta. Pirmo reizi zelta stīga kļuva ļoti populāra 19. gadsimtā, neilgi pēc tās atklāšanas, otro atdzimšanu tā piedzīvoja 20. gadsimta beigās, un tagad, 21. gadsimtā, šis augs atkal kļuvis populārs.

foto: Shutterstock
Kā telpaugs zelta stīga uzzied tikai ļoti labos apstākļos.

Kopšana, audzēšana

● Smaržīgās kalīzijas garais kāts nespēj pats sevi noturēt, tāpēc, ja vēlies, lai tas aug vertikāli, izvēlies dekoratīvu balstu. Savdabīgi izskatās orhidejām domātie caurspīdīgie plastmasas balsti, ar kuriem var ne tikai atbalstīt pašu zelta stīgu, bet veidot arī interesantu un dekoratīvu izskatu, stiprinot stīgas caur turētājiem.  

● Smaržīgajai kalīzijai patiks augt gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros. Ja gaisma būs par spilgtu, koši zaļās lapas zaudēs piesātināto krāsu – to virspuse kļūs brūngana ar izteiktu dzīslojumu, stīgas vairs nebūs vijīgas un elastīgas, bet cietas un sausas.

● Tā kā smaržīgā kalīzija ir tropu augs, tā labi jutīsies, ja vasarā varēs augt ārā vieglā koku ēnā. Komforta temperatūra augam vasarā ir 25–27 grādi, bet ziemā ne zemāka par 16 grādiem.

● Siltajā gadalaikā augsnei podā vienmēr jābūt mitrai, bet ne slapjai, lai nesāktos sakņu puve. Ziemā laisti reizi nedēļā. Zelta stīgai patīk mitrs gaiss, tāpēc reizi dienā apsmidzini to ar siltu ūdeni.

foto: Farmer / Alamy/ Vida Press
Smaržīgās kalīzijas garais kāts nespēj pats sevi noturēt, tāpēc, ja vēlies, lai tas aug vertikāli, izvēlies dekoratīvu balstu.

● Zelta stīgas galvenie dzinumi gadu gaitā mēdz izaugt gari un kļūst neizskatīgi, tāpēc ik pa laikam tos apgriez. Augs būs kompaktāks un svaigāks. Neaizmirsti arī noņemt nokaltušās garākās apakšējās lapas.

● Pārstādi reizi divos gados podā, kas ir nedaudz lielāks par iepriekšējo, izmanto bagātīgu, nedaudz skābu (pH ap 5) augsni.

● Zelta stīga slimo reti, taču pārāk sausā gaisā tai var uzmesties tīklērces vai pūkainās bruņutis. Tāpēc rūpējies, lai augam ir tīkami apstākļi.

Zināšanai!

Zelta stīgu pirms pāris desmitgadēm uzskatīja par brīnumlīdzekli – no tās stīgām gatavoja uzlējumus, tinktūras un izvilkumus ne tikai veselības stiprināšanai, bet gandrīz vai visu iespējamo kaišu ārstēšanai. Tomēr zinātniskie pētījumi nav pierādījuši, ka šis augs būtu pārāks par citiem ārstnieciskiem augiem.