foto: Shutterstock
Ko likt pilsētas bioatkritumu konteinerā?
Bioloģisko atkritumu konteineros nedrīkst likt: jebkura veida bioloģiskos atkritumus maisiņos, tetrapakās, alumīnija kārbās, plastmasas un citos iepakojumos.
Viena Vide Visiem
2021. gada 28. oktobris, 18:07

Ko likt pilsētas bioatkritumu konteinerā?

Aija Cepliša

"100 Labi Padomi"

Labākais risinājums bioloģisko atkritumu savākšanai ir komposts – tā ir iespēja tikt pie dabiskā mēslojumu savam dārzam. Taču ne jau visiem ir tāda vajadzība, tāpēc vari pieteikties brūnajam bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanas konteineram.

Bioloģiskie atkritumi var šķist nekaitīgi, jo paši sadalās dabā, taču sadaloties tie izdala metānu – siltumnīcefekta gāzi, kas klimata pārmaiņu ietekmes ziņā ir 20 reižu spēcīgāka par oglekļa dioksīdu. Aplēses liecina, ka tas veido 3 % no Eiropas Savienības kopējām siltumnīcefekta gāzu emisijām. Latvijā bioloģiskie atkritumi nonāk SIA Getliņi EKO bioloģisko atkritumu pārstrādes kompleksā, kur tos pārstrādā dabasgāzē un tehniskajā kompostā.

Dabasgāzi pēc tam izmanto, lai ražotu siltumu un elektrību, bet tehnisko kompostu – jauno ceļu nomaļu apzaļumošanai. Bioloģiskie atkritumi veido gandrīz pusi no kopējā atkritumu apjoma, taču maksa par bioloģiski noārdāmu atkritumu izvešanu ir zemāka, tāpēc šādi var ietaupīt. Jārēķinās, ka ar laiku bioloģisko atkritumu dalīta vākšana būs obligāta visiem iedzīvotājiem!

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem bioloģisko atkritumu izvešana vasarā – aprīlī, maijā, jūnijā, jūlijā, augustā un septembrī – jānodrošina vismaz divas reizes nedēļā jeb vienu reizi 72 stundās, savukārt ziemā – janvārī, februārī, martā, oktobrī, novembrī un decembrī – vismaz reizi nedēļā jeb reizi 168 stundās neatkarīgi no konteinera satura apjoma.

*Bioloģisko atkritumu konteineros drīkst likt: gaļas produktus, kaulus, zivis, jūras produktus un asakas, piena produktus (bet ne šķidrumus), olu čaumalas, augļus, dārzeņus (to mizas un kauliņus), termiski apstrādātus ēdienus, graudaugus un to produktus, kafijas un tējas biezumus, novītušus ziedus un vecus augus (gari augi jāsalauž), zāli, lapas, grieztu krūmu atvases (izņemot tūjas).

*Bioloģisko atkritumu konteineros nedrīkst likt: jebkura veida bioloģiskos atkritumus maisiņos, tetrapakās, alumīnija kārbās, plastmasas un citos iepakojumos, eļļas un šķidrumus, mājdzīvnieku pakaišus un izkārnījumus, dabiskos tekstilizstrādājumus, sienu un salmus, kūtsmēslus, tūju skujas un zarus, kā arī sadzīves atkritumus un citu veidu šķirojamos un bīstamos atkritumus.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.