foto: Pexels.com
Liela problēma apkures sezonā - telpās ir tik sauss gaiss, ka tas kaitē veselībai
Telpā ar pārāk sausu gaisu cilvēki nejūtas komfortabli – var sāpēt galva, parādās izteikts nogurums.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 25. oktobris, 19:02

Liela problēma apkures sezonā - telpās ir tik sauss gaiss, ka tas kaitē veselībai

"100 Labi Padomi"

Sākoties apkures sezonai, daudzos mājokļos pasliktinās gaisa kvalitāte, jo, sildot telpas, izžūst arī gaiss. Turklāt tik ierastā vēdināšana gaisa mitruma līmeni neuzlabos, tieši otrādi – vēl vairāk sausinās.  

Pārāk sauss – mazāk par 30%

Lai noteiktu gaisa mitrumu telpās, nepieciešams īpašs aparāts – higrometrs, kas izmēra ūdens tvaika pilienu daudzumu. Ja tāds nav pieejams, vari izmantot tautas metodes mitruma līmeņa noteikšanai, piemēram, čiekuru. Ja nedēļas laikā pēc ienešanas telpā čiekurs nav mainījis izskatu, telpā ir labs mitruma līmenis, ja tā zvīņas ir atvērušās – gaiss ir sauss, ja ciešāk sakļāvušās – mitrs. Ideālais gaisa mitrums iekštelpās ir no 35 līdz 60 procentiem.

foto: Pexels.com

Kaitē veselībai

Elpojot sausu gaisu, pastiprināti žūst elpceļi – nāsis, deguns. Organismam tas nepatīk, tāpēc parādās iesnas, kas samitrina izkaltušo un sakairināto gļotādu. Kalst arī mute, rīkle, radot kairinošu sajūtu, ko ir vēlme aizgaiņāt nokrekšķinoties. Diemžēl kairināšana nereti palielinās, attīstās sauss un nejauks klepus. Jutīgāki cilvēki var saslimt ar bronhītu vai pat bronhiālo astmu. Par sausu gaisu nav sajūsmā arī lielākais cilvēka orgāns āda – tā kļūst jutīgāka, lobās, niez, izmetas pumpas, var pat attīstīties ekzēma.

Telpā ar pārāk sausu gaisu cilvēki nejūtas komfortabli – var sāpēt galva, parādās izteikts nogurums. Sausā gaisā arī putekļiem vieglāk cirkulēt, turklāt tie uzkrāj statisko elektrību. Šādā telpā pieskaroties ar pirkstu kādam materiālam, var dabūt pa nagiem – sajust statiskās elektrības izlādi. Telpā, kurā ir sauss gaiss, nīkuļo telpaugi, tiem kalst lapas, bet koka mēbeles izžūst, sāk plaisāt, un nesaskrūvētās, nesanaglotās detaļas vairs neturas savā vietā.

foto: Shutterstock

Kā palielināt gaisa mitrumu?

● Turi telpā traukus ar tīru, svaigu ūdeni. Neaizmirsti regulāri trauku izmazgāt un ūdeni mainīt, jo pēc izgarošanas to elposi. Pameklējot veikalos, var atrast piekaramus dekoratīvus māla vai plastmasas mitrinātājus radiatoriem. Darbojas tie ļoti vienkārši – ielej tajos ūdeni, aromātam vari piepilināt tīkamu dabisko ēterisko eļļu un, izmantojot īpašu stiprinājumu, novieto uz radiatora. Siltumā ūdens iztvaikos, palielinot mitrumu telpā.

● Izmazgāto veļu žāvē telpās. Samitrini dvieli vai drānu un izklāj uz radiatoriem. Glītāk izskatīsies, ja uz radiatoriem liksi no aizkaru auduma uzšūtu nelielu spilventiņu, kas piepildīts ar vati un samitrināts. Šādā spilventiņā var iepilināt arī kādu kvalitatīvas ēteriskās eļļas pilīti.

● Vienam telpaugam augt sausā gaisā nepatiks, bet, jo vairāk augu, jo mitrāks būs gaiss telpā, kā arī uzlabosies tā vispārējā kvalitāte.

● Vēdini telpas lietus laikā, agri no rīta un vēlu vakarā, kad āra gaisa mitruma līmenis ir lielāks.

● Tīrot māju, izvēlies mitro tīrīšanu, piemēram, grīdu mazgā ar slapju, nevis mitru lupatu (ja vien to atļauj grīdas materiāls). 

● Ja nekas no tautas līdzekļiem nepalīdz, lieliski palīgi gaisa mitrināšanā ir īpaši tam domāti aparāti. Piedāvājums ļoti plašs – no nelieliem ultraskaņas aparātiem par pāris desmitiem eiro līdz pat ļoti gudrām ierīcēm ar iespēju noregulēt vēlamo gaisa mitruma līmeni. Tās, protams, maksā krietni dārgāk.