foto: Shutterstock
Ko darīt ar podu augsni, kur šogad auga dārzeņi?
Noderīgi ikdienā
2021. gada 25. oktobris, 17:26

Ko darīt ar podu augsni, kur šogad auga dārzeņi?

"100 Labi Padomi"

Katru gadu, stādot augus podos, kastēs vai konteineros, ir jāber jauna, barības vielām bagātīga un sterila augsne. Stādīt tajā pašā augsnē nedrīkst, jo tur var būt pārziemojušas dažādas augu slimības un kaitēkļi.

Turklāt, lai arī izskatās, ka zemes traukos ir daudz, bieži vien lielu daļu aizņem sakņu gumi, kas pa vasaru ir stipri saauguši. Rudenī, kad podos augošie augi noražojoši, to stublājus nogriez un izber no traukiem visu augsni un drenāžas slāni, ja tāds ir bijis.

foto: Shutterstock

Augsnes otrreizēja izmantošana

● Sakņu gumus un augsni vari izkaltēt un pēc tam sīki saberzt. Lielisks papildinājums puķu dobei, īpaši, ja dobe ir mālainā zemē. Der arī puķu dobju mulčēšanai vai kā segmateriāls augiem, gatavojoties ziemai.

● No sasmalcinātām saknēm, augsnes un stublājiem gatavo karsto kompostu, tas iznīcinās slimības un kaitēkļus, kas varētu būt augsnē un augu daļās.

● Pavasarī stādīt jau izmantotā augsnē nedrīkst, arī trauks, kurā reiz kaut kas ir audzis, ir rūpīgi jāizmazgā ar ziepēm. Ja zem augsnes podā vai kastēs liec grunts slāni, piemēram, oļus, keramzītu, arī tie pirms atkārtotas izmantošanas ir rūpīgi jānomazgā ar ziepēm vai minūtes četrdesmit jātur zilo graudiņu šķīdumā.