foto: Pixabay.com
Vai veģetārs uzturs izglābs planētu?
Viena Vide Visiem
2021. gada 10. oktobris, 06:10

Vai veģetārs uzturs izglābs planētu?

"100 Labi Padomi"

Lai samazinātu cilvēku ietekmi uz vidi, eksperti rosina pievērsties tā sauktajai CO2 diētai jeb veģetārismam.

Piena un gaļas lopkopība pasaulē veido 14,5% no cilvēka radītajām siltumnīcefekta gāzu emisijām; tikpat lielu kaitējumu nodara visa transporta (automašīnas, vilcieni, kuģi un lidmašīnas) kustība kopā.

Tā sauktās siltumnīcas gāzes vainojamas pie klimata pārmaiņām, netipiskiem laikapstākļiem, dabas katastrofām (viesuļvētras, plūdi, ilgstošs sausums vai lietavas). Un tieši liellopi rada visvairāk ogļskābās gāzes, turklāt govis ražo arī citas gāzes, kas veicina siltumnīcas efektu: 37% antropgēnā metāna (lielākā daļa rodas atgremotājlopu gremošanas rūgšanas procesos), 65% kopējās antropogēnā slāpekļa oksīda emisijas (rodas no kūtsmēsliem), 2/3 antrpogēnā amonjaka, kas ievērojami veicina skābā lietus attīstīšanos. Mājlopu dēļ tiek spēcīgi piesārņots gaiss, augsne, ūdens, kā arī iznīcināta bioloģiskā daudzveidība (biodiversitāte).

foto: Shutterstock

Eksperti rēķina, ka, palielinoties pasaules iedzīvotāju skaitam, līdz 2050. gadam pieprasījums pēc gaļas dubultosies, tāpēc rosina cilvēkus jau tagad ierobežot šo produktu patēriņu. Ja četru cilvēku ģimene atteiktos no gaļas produktiem, tam uz vidi būtu tāda pati ietekme kā tad, ja dīzeļdegvielas automašīnu nomainītu pret elektroautomobili.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.