foto: Shutterstock
Holandes mērces pamatrecepte un knifi, lai tā nesaiet kunkuļos
Holandes mērce jeb Sauce Hollandaise ir klasiska baltajām mērcēm, par kuru klīst mīti kā par kaprīzu dāmu, jo nekad nevarot zināt, vai tā sanāks vai ne, turklāt pagatavošana esot piņķerīga. Patiesība ir gluži citāda.
Garšīgi
2021. gada 4. oktobris, 18:23

Holandes mērces pamatrecepte un knifi, lai tā nesaiet kunkuļos

"100 Labi Padomi"

Holandes mērci pasniedz pie vārītiem dārzeņiem, it sevišķi sparģeļiem. Tā ir piemērota arī olu un zivju ēdieniem.

Aptuveni 250 ml
15 minūtes

175 g sviesta
3 olu dzeltenumi
3 ēdk. ūdens vai sausā baltvīna
½ citrona sula
sāls, malti baltie pipari

1. Pannā izkausē sviestu un ar karoti noņem putas. Nedaudz atdzesē.

2. Nelielā katliņā ar biezu dibenu saputo olu dzeltenumus ar ūdeni vai vīnu, sāli un pipariem.

3. Turpini putot vēl 3 minūtes, līdz olu putas kļūst tik stingras, ka vismaz 5 minūtes nezaudē formu.

4. Noņem katliņu no uguns un putojot pievieno remdenu izkausētu sviestu – sākumā pa pilienam, pēc tam tievā strūkliņā.

5. Iemaisi citrona sulu. Mērcei vajadzētu viegli notecēt no karotes. Ja mērce ir par biezu, nedaudz atšķaidi to ar ūdeni.

Der zināt!

● Holandes mērci pasniedz pie vārītiem dārzeņiem, it sevišķi sparģeļiem. Tā ir piemērota arī olu un zivju ēdieniem.

● Mērci (traukā ar vāku) var uzglabāt ledusskapī 1–2 dienas. Uzmanies ar uzsildīšanu, jo mērce var sarecēt.

● Vienai porcijai nepieciešamas 2–3 ēdamkarotes mērces.

● Ja mērce sāk sarecēt, tajā strauji iemaisi ledus kubiņus, līdz mērce atkal kļūst gluda. Ja tas nepalīdz, saputo vēl 2 olu dzeltenumus ar ūdeni un pakāpeniski iemaisi mērcē.

● Tikko pagatavotu mērci saglabāsi siltu vismaz 30 minūtes, ja tās trauku ievietosi remdena ūdens peldē.

Kas jādara, lai Holandes mērce nesaiet kunkuļos?  

Holandes mērce jeb Sauce Hollandaise klasiska baltajām mērcēm, par kuru klīst mīti kā par kaprīzu dāmu, jo nekad nevarot zināt, vai tā sanāks vai ne, turklāt pagatavošana esot piņķerīga. Patiesība ir gluži citāda – Holandes mērci var ātri pagatavot, bet, ja gadās kļūme un tā sarec vai saiet kunkuļos, to var vienkārši izlabot vai, sliktākajā gadījumā, tikpat ātri sarūpēt jaunu porciju.

Mērces pamatu pamats ir sviests, olu dzeltenumi un šķidrums – visbiežāk ūdens (1 ēdk. uz 1 olas dzeltenumu). Smalkākā variantā izmanto baltvīnu. Agrākos laikos garšas uzlabošanai lietoja etiķi, tagad to aizstājusi citrona sula. Mērci var papildināt ar sīpoliem, lauru lapām un piparu graudiņiem.