Noderīgi ikdienā
2021. gada 28. septembris, 04:52

Dzīve kemperī soctīklos izskatās pēc sapņa. Realitātē šāda ceļošana draud pārvērsties murgā...

Jauns.lv

Sociālajos medijos tas izskatās pēc sapņa – brīvības piepildīta dzīve uz atvērta ceļa: skaisti saulrieti, omulīgas nojumes un nebeidzami romantiski fotoattēli ar satriecošiem dabas skatiem. Bet kā ir realitātē?

Arvien vairāk cilvēku visā pasaulē izvēlas šo pieredzi un dodas pat mēnešiem ilgos ceļojumos busiņos vai kemperos, dokumentējot savu ceļojumu "Instagram" ar mirkļbirku #vanlife jeb dzīve kemperī.

Bet pārus, īpaši nepieredzējušus, šis šķietami bezrūpīgais dzīvesveids var novest pie nebijušām problēmām. Kopdzīve ļoti šaurā platībā un izolētībā liek cīnīties ar garlaicību, nepadarot otru traku.

22 gadus vecās Gabijas Petito nāve pievērsa jaunu uzmanību pāru ilgstošai ceļošanai busiņā. Pierādījumi liecina, ka pāris pirms pazušanas uz ceļa pavadījuši dažus saspringtus brīžus. Petito mirstīgās atliekas tika atrastas Vaiomingā. Viņas nāvē nav apsūdzēto.

Varasiestādes joprojām meklē jaunietes 23 gadus veco līgavaini Braienu Laundriju, kurš pazuda pēc tam, kad viens pats atgriezās no ceļojuma vecāku mājās Floridā.

Čikāgas rajona psihologs Džons Dufijs, kurš strādājis ar pāriem, kas dzīvojuši busiņos, norāda, ka daudzi mēdz romantizēt ideju par ceļojumu, un nespējot iepriekš izplānot svarīgas lietas nonāk toksiskās situācijās.

"Šāds ceļojums var šķist kā reibinošs, aizraujošs piedzīvojums, kas jūs satuvinās, un bieži vien tā arī ir. Bet ir dienas, kas var būt garas un grūtas. Dabiski, ka jūs viens otram krītat uz nerviem, vismaz kādu laiku," saka Dufijs.

Busiņu dzīvesveids pēdējos gados guvis arvien lielāku popularitāti. Un to pastiprina soctīklos publicētās satriecošās pāru bildes no ceļojumiem. Ceļotāji apgalvo, ka satiek līdzīgi domājošos visās pasaules valstīs, taču atrašanās ceļā vienam var veicināt vientulības izjūtu.  

Navods Ahmirs ar savu melno "Ford Transit" furgonu ceļo jau no 2018. gada. Viņam līdzi regulāri dodas partneris. "Es domāju, ka komūnas nozīme un tas, cik ļoti ceļošana vienatnē var ietekmēt tavu garīgo veselību, nav pietiekami izdiskutēts. Tas ir līdzsvars starp mācīšanos būt sociālākam un dzīvošanu ar mazāku pieķeršanos cilvēkiem un lietām."

Kad pēc nesaskaņām nav īsti kur bēgt, pāriem nākas būt radošiem konfliktu risināšanā. "Piemēram, ja es nosnaužos, tad mans partneris var atpūsties salonā, strādāt tuvējā parkā vai izpētīt teritoriju, līdz pamostos," viņš saka.

Tāpat kā jebkuram citam pārim, arī, dzīvojot furgonā, jāmācās pacietība un jāatrod tas, kas abu dzīvesveidam der vislabāk. Ahmirs attālināti strādā finanšu jomā un plāno savu mikroautobusu dzīvi padarīt par pastāvīgu arī šogad.

Taču viņš apgalvo, ka Petito lieta likusi viņam un viņa partnerim pārskatīt savas prioritātes, lai saglabātu veselīgas attiecības, atrodoties ceļā.

"Mēs lasām daudz personīgās attīstības grāmatas un cenšamies šīs zināšanas pielietot mūsu ikdienā." Čikāgas iedzīvotāja, 31 gadu vecā Katerīne Kulpa vairākas reizes devusies garākos ceļojumos kopā ar savu draugu īrētā "ProMaster" kemperī:

"Tas prasa lielu komandas darbu un komunikāciju. Jums jāpieņem kopīgi lēmumi. Ceļošana pārī ir jautra, bet dalīt mazu telpu var būt izaicinājums, ja neesi tam pienācīgi sagatavojies."

Lai dotos nedēļām vai mēnešiem ilgā ceļojumā, nepieciešama pamatīga loģistikas un finanšu plānošana – cik ilgs būs ceļojums, kāds ir ceļojuma mērķis, cik daudz plānots tērēt?