Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viena Vide Visiem

Eksperiments Sarkandaugavā: tur iesēta viena no pirmajām pļavām Rīgā

Jauns.lv

Sarkandaugavā šogad iesēta viena no pirmajām pļavām Rīgā, kas ir jaunums ne tikai apkaimes iedzīvotājiem, bet arī eksperiments Latvijas Dabas fonda ekspertiem, vēsta TV3 raidījums “900 sekundes”. Pilsētas pļava izveidota rūpīgi izvēlētā vietā - Zāģeru ielas skvērā. Ierastā zaļā mauriņa vietā tur pēc kāda laika varēs vērot krāšņus lauku ziedus.

Tā kā daudzus Latvijas pļavu ziedus nevar nopirkt, teiksim, internetveikalā, pļavā tika iesētas Latvijas Dabas fonda censoņu salasītās sēklas.

Sarkandaugavas iedzīvotāja Māra Saukante ir viena no aktīvistiem, kas ierosinājusi apkaimē ierīkot pilsētas pļavu. Viņa norāda, ka tas būs liels jaunums iedzīvotājiem.

“Mums vairākus gadus pēc kārtas ir norisinājies vietējais konkursiņš “Sarkandaugavas dārznieks”, un, pastaigājot pa pagalmiem, var redzēt arī puķītes, ko iestādījuši vietējie iedzīvotāji,” stāsta Sarkandaugavas attīstības biedrības biedre Māra. Tomēr jaunā pļava “būs kaut kas unikāls un apkaimei neraksturīgs.”

Latvijas Dabas fonda biotopu eksperte Rūta Sniedze-Kretalova norāda, ka šī pļava ir iedomāti sadalīta trīs daļās: ēnainajā, centrālajā un saulainajā. Saules bagātākajā vietā vien augs vairāk nekā 30 pļavas ziedu, tostarp kalnāboliņš, lielziedu vīgrieze, dzirkstelīte, un daudzi citi.

“Tas ir tāds liels eksperiments, jo tikai nākamgad mēs redzēsim, kas te sāks nākt augšā. Visticamāk, nākamgad neko daudz ziedošu mēs vēl nevarēsim redzēt, jo pļavu ekosistēmas dabā attīstās desmitiem gadu,” stāsta eksperte.

Pļava būs ne tikai skaista, bet arī izdevīga tās kopšanas ziņā. To ir jāpļauj gana reti – tikai vienu vai divas reizes gadā. Savukārt skaistie pļavas ziedi dos barību bitēm un citiem kukaiņiem, kuri apputeksnēs pilsētnieku ābeles un citus augus.  

Plašāk augstāk pievienotajā sižetā.