foto: Shutterstock
Vai kondicioniera uzstādīšana savās mājās ar kādu ir jāsaskaņo?
Likums un taisnība
2021. gada 17. septembris, 05:53

Vai kondicioniera uzstādīšana savās mājās ar kādu ir jāsaskaņo?

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

Nesenajā karstajā vasarā daudzi gribēja dzīvokļos uzstādīt gaisa kondicionierus, taču atturēja prasība saskaņot to uzstādīšanu. Kādos gadījumos un ar ko tā jāsaskaņo? Varbūt jau tagad jāsāk kārtot visus dokumentus, lai nākamajā vasarā tiktu pie vēsuma?

Stacionārajiem. kondicionieriem ir divas daļas. Vienu piestiprina telpā pie sienas, otru daļu, kas izskatās kā kaste ar ventilatoru, novieto ēkas ārpusē pie sienas vai dažos gadījumos uz jumta. Tiek skarta ēkas ārsiena vai jumts, kas daudzdzīvokļu namā ir dzīvokļu īpašnieku kopīpašums. Tāpēc kondicioniera uzstādīšanu nepieciešams rakstveidā saskaņot ar mājas dzīvokļu īpašnieku vairākumu (50% plus viena balss).

Jāapstaigā katrs dzīvoklis

Pieredze rāda, ka uz pastkastītēs iemestajām aptaujas lapām cilvēki parasti nereaģē, tāpēc nāksies pašiem apstaigāt dzīvokļus. Tas prasīs daudz laika, jo nepieciešams dzīvokļa īpašnieka, nevis kāda ģimenes locekļa vai īrnieka paraksts (ja vien viņam nav notāra apstiprinātas pilnvaras lemt šādus jautājumus). Vajadzīgo dzīvokļa īpašnieku skaita piekrišanu savākt ir grūti kaut vai tāpēc, ka daudzi dzīvokļi tiek izīrēti un īpašnieki neatrodas Latvijā.

Ielas vai pagalma māja?

Rīgas pilsētas būvvaldes sabiedrisko attiecību projektu vadītājs Kaspars Līcītis skaidro, ka saskaņojums ar būvvaldi nav vajadzīgs, ja tiek izpildīti divi nosacījumi:

* kondicionieri piestiprina pie mājas sienas vai jumta plaknes, kas nav vērsta pret ielu un nav redzama no publiskās ārtelpas (ielas);

* sienā (vai jumtā) kondicioniera izejas mezgls nav lielāks par pieciem centimetriem vai arī tiek izmantots esoša, jau izbūvēta izeja. Taču nedrīkst izmantot esošās ventilācijas atveres, piemēram, virtuvē.

Ja māja atrodas nevis ielas pusē, bet gan pagalmā, tātad tā nav redzama no ielas, varēs iztikt bez saskaņojuma (ja vien atvere sienā nepārsniegs piecus centimetrus).

Bet kā ir mikrorajonos, kur daudzas mājas atrodas kvartāla iekšpusē un nav redzamas no ielas? “Arī šīs mājas ir pagalma mājas, taču labāk būs piezvanīt uz būvvaldi un pārliecināties, vai būs vajadzīgs saskaņojums,” skaidro Līcītis.

Vēsturiskajā centrā vēl sarežģītāk

Ja kondicionieri gribēsiet uzstādīt ielas pusē, taču to novietosiet lodžijas vai balkona apakšējā daļā tādā veidā, ka tas nav redzams no ielas, arī tad saskaņojums ar būvvaldi nav vajadzīgs, jo nebūs redzamu izmaiņu mājas fasādē.

Ja māja atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā vai tā aizsardzības zonā, būs nepieciešama arī Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes atļauja. Un nav garantijas, ka pārvalde šādu atļauju izsniegs, īpaši, ja ēka ir arhitektūras piemineklis.

Kondicioniera uzstādīšanas projektu izstrādā celtniecības speciālists, būvvalde to izskatīs mēneša laikā. Stacionāro kondicionieri uzstāda speciālisti, tas maksā no 200 līdz 400 eiro.