foto: PantherMedia / Krzysztof Zab?ocki
Kā mājas kaķi iegūst savu strīpaino kažoku?
Kaķis.
Mūsu mīluļi
2021. gada 16. septembris, 11:30

Kā mājas kaķi iegūst savu strīpaino kažoku?

Jauns.lv

Starp visiem 370 miljoniem kaķu, kas mīt uz šīs pasaules, viens no visizplatītākajiem ir klasiskais strīpainais – kažoka raksts, kurā redzamas svītras, punktiņi un virpulīši.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai arī šie kaķi ir izplatīti un labi pazīstami, zinātnieki zina visai maz par to, kā viņi iegūst šo savdabīgo izskatu.

Pētījumā, kas septembra sākumā ticis publicēts žurnālā “Nature Communications”, zinātnieki apgalvo, ka gēni, kas veido strīpaino kaķu kažoku, pirms pašas spalvas attīstīšanās aktivizējas jau embrija ādas šūnās. Pētot šīs šūnas mikroskopā, tie novērojuši strīpainu rakstu, kas nekad iepriekš vēl nebija redzēts.

Šis unikālais ģenētiskais process varētu būt tas pats, kas savvaļā mītošajiem kaķiem rada svītras un plankumus, uzskata pētījuma autori.

Ģenētika, kas slēpjas aiz mājas kaķu kažoku krāsām un rakstiem, jau sen ir ieintriģējusi zinātniekus.

Čārlzs Darvins, piemēram, ierosināja, ka vairums nedzirdīgo kaķu ir balti ar zilām acīm. Viņš uzskatīja, ka attīstības laikā, sugas dažkārt iegūst neaktuālas izmaiņas, jo tās ir saistītas ar citām, lietderīgākām izmaiņām, līdzīgi kā matu nosirmošana cilvēkiem.

Dažas no izmaiņām mēs pat neredzam. Laikā, kad Darvins veica pētījumus, viņam nebija pieejamas tādas tehnoloģijas kā mūsdienās, taču vēlāk izrādījās, ka viņam ir taisnība: izskata izmaiņas ir iedzimta ģenētiska anomālija.