foto: Shutterstock
Kāpēc tomātu pasta ir veselīga?
Atšķirībā no daudzām mērcēm un garšvielām tomātu pastā ir ļoti maz kaloriju, tāpēc tā var būt piemērota visdažādākajām diētām.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 14. septembris, 20:59

Kāpēc tomātu pasta ir veselīga?

"100 Labi Padomi"

Tomātu pastai ir līdzīga uzturvērtība kā svaigiem tomātiem. Termiskās apstrādes laikā dažas uzturvielas pat kļūst vēl vērtīgākas. Stāsta Estētiskās medicīnas klīnikas 4. Dimensija dermatoloģe, dietoloģe Lāsma Kalnbērza.

Tomāti ir labākais dabiskais likopēna avots; tas ir spēcīgs karotinoīdu grupas antioksidants un piešķir tomātiem sarkano krāsu. Tomātu karsēšana ražošanas procesā paaugstina likopēna biopieejamību un aktivitāti. Pētījumi liecina, ka, lietojot produktus, kuru sastāvā ir likopēns, iespējams attālināt saslimšanu ar prostatas vēzi.  

Tomātu pasta satur arī C vitamīnu, lai gan ne tik daudz kā svaigi tomāti. C vitamīns ir labi zināms antioksidants, kas novērš brīvo radikāļu bojājumus un ir nepieciešams kolagēna veidošanās procesā. Šajā pastā ir arī kālijs, K vitamīns un B grupas vitamīni.

Atšķirībā no daudzām mērcēm un garšvielām tomātu pastā ir ļoti maz kaloriju, tāpēc tā var būt piemērota visdažādākajām diētām – ar samazinātu ogļhidrātu daudzumu, ar zemu tauku saturu, veģetārajām un citām.

Zināšanai

Veikalā nopērkamajai tomātu pastai burciņās var nebūt nekādu papildu sastāvdaļu, taču ir arī pastas, kuru sastāvā atradīsi, piemēram, rafinētas augu eļļas, cukuru, sāli un dažādus konservantus. Tam derētu pievērst uzmanību – labāk izvēlēties produktus bez liekām piedevām.