foto: Shutterstock
Kā nogatavināt zaļus tomātus?
Zaļus tomātus ieliec traukā, pārklāj ar papīru, tad liec virsū otru kārtu un atkal pārklāj vai nosedz ar vāku – tā, lai gaiss viegli tiktu klāt.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 8. septembris, 06:44

Kā nogatavināt zaļus tomātus?

"100 Labi Padomi"

Ja laiks ir auksts un lietains, labāk negaidīt, kamēr tomāti nogatavosies, jo šādi apstākļi veicina puvi. Zaļie tomāti ir jānovāc un jānogatavina telpās.

Neņem visus pēc kārtas!

Pirmos noņem augļus, kas jau sākuši krāsoties, nākamos tos, kas ir sasnieguši šķirnei atbilstošu izmēru. Atstāj mazus, slikti attīstījušos tomātus, jo telpās tiem pašiem būs grūti nogatavoties. Noteikti noņem un iznīcini visus tomātus, kam ir kaut vai visniecīgākās slimību pazīmes. Tādējādi pasargāsi veselos tomātus.

Visus tomātus ieteicams no krūma noņemt nedaudz negatavus – tas ļaus atlikušajiem zaļajiem tomātiem nogatavoties ātrāk. Noknieb arī ziedus un tikko aizmetušos augļus, lai tomāts visu spēku atdod augļu gatavināšanai, ne jaunas ražas veidošanai.

Visi āra tomāti jānovāc, kamēr naktīs gaiss nav atdzisis līdz +5 grādiem, bet siltumnīcās audzētās šķirnes – ja tur gaisa temperatūra tuvojas +9 grādiem.  

Tomātus vāc sausā laikā, vislabāk no rīta, pirms tie vēl nav uzsiluši saulē. Ar asām šķērēm augļus rūpīgi nogriez kopā ar kātiņu. Centies netraumēt miziņu, jo pat neliels skrāpējums var izraisīt puvi un pelējumu.

Pēc novākšanas tomātus sašķiro pēc brieduma un gatavības. 

Četri nogatavināšanas veidi

1. Tradicionāli. Nepieciešama labi vēdināma un diezgan mitra telpa, temperatūra 20–25 grādi. Tomātus izklāj plauktos, grozos vai kastēs vairākos slāņos, bet ne biezāk par 20 centimetriem. Neaizmirsti ik pārdienas apskatīt tomātus – gatavos izņem ēšanai, bojātos izmet.

2. Gaismā un siltumā. Lai paātrinātu gatavošanās procesu, tomātus turi telpā, kurā ir ap +28 grādiem un kurā vari nodrošināt spilgtu apgaismojumu. Starp negatavajiem tomātiem ieliec dažus sarkanus. Vari arī izmantot ābolus vai banānus – šie augļi izdala etilēnu, kas veicina tomātu ātrāku nogatavošanos.

3. Palēnināta nogatavināšana. Zaļus tomātus ieliec traukā, pārklāj ar papīru, tad liec virsū otru kārtu un atkal pārklāj vai nosedz ar vāku – tā, lai gaiss viegli tiktu klāt. Uzglabā 12–15 grādu temperatūrā telpā, kur gaisa mitrums turas ap 80–85 procentiem. Tomāti nogatavosies aptuveni mēneša laikā.

4. Tomātu nogatavināšana uz krūmiem kājām gaisā. Tomātus izroc no dobes kopā ar saknēm, nokrati no saknēm zemi un pakarini labi vēdināmā un siltā telpā ar saknēm uz augšu. Karini tā, lai tomātu krūmi savā starpā nesaskaras un augi var labi vējoties. Šādā veidā tomātu augļi ne tikai gatavosies, bet izaugs arī lielāki.