Ēdot salātlapas, visātrāk varot saindēties. Tā ir taisnība?
Tūristu ceļvežos mēdz norādīt, ka apšaubāmās vietās labāk neēst zaļo lapu salātus. Vai tiesa, ka, ēdot salātlapas, visātrāk var dabūt caureju? Atbild uztura speciāliste Lizete Māldere.
Lapu salāti ir ļoti veselīga, garšās daudzveidīga un vērtīgām uzturvielām bagāta izvēle. Ar tiem savu ēdienkarti papildināt nu jau varam gan ziemas, gan vasaras mēnešos. Taču neatkarīgi no sezonas svarīgi ir ievērot higiēnas prasības, lai novērstu organisma saindēšanās iespējas. Piemēram, baktēriju izraisīta diareja jeb caureja un pat smagākā gadījumā – listerioze. Tā ir infekcijas slimība, kas skar centrālo nervu un citu orgānu sistēmas (izraisot meningītu, spontāno abortu u. c.). Tāpēc pirms salātlapu un arī citu dārzeņu lietošanas uzturā vienmēr rūpīgi noskalo tos tekošā ūdenī un kārtīgi nosusini tīrā auduma vai papīra dvielītī. Tāpat arī ievēro, lai rokas, izlietne un apkārtējā vide būtu tīra. Speciālus mazgāšanas līdzekļus nav nepieciešams izmantot!
Zināšanai: tūristu ceļvežos ir norāde apšaubāmās ēstuvēs neēst lapu salātus, jo tas ir viens no ātrākajiem veidiem, kā dabūt ceļotāja caureju. Salāti ne vienmēr ir perfekti nomazgāti, turklāt vietējā ūdens kvalitāte bieži vien ir galvenais caurejas iemesls.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock