Noderīgi ikdienā
2021. gada 23. jūlijs, 06:59

Video: kā Rundāles pilī gatavo Baroka laika telpu aromatizētāju. Tava māja smaržos karaliski

Jauns.lv

Kā mājas apstākļos pagatavot gadiem ilgi smaržojošu augu maisījumu – popuriju – telpu aromatizēšanai, kādu lietoja arī Rundāles pilī dzīvojusī hercogiene Benigna Gotlība? To atklāj Rundāles pils muzeja Mākslas pētniecības nodaļas galvenā speciāliste Gundega Plūduma, kura soli pa solim demonstrē, kā 18. gadsimtā gatavoja tobrīd ļoti aktuālos gaisa atsvaidzinātājus, ko ievietoja greznās vāzēs.

Popuriju sastāvā ir tikai dabiskas izejvielas, kas pareizi uzturētas, aromātu saglabā pat vairākus gadus. Augu maisījuma pagatavošanā tiek izmantotas Rundāles pils rožu dārza bagātības un pils muzeja mākslas pētnieces iepriekš rūpīgi vāktie smaržaugi, gādātās garšvielas un ēteriskās eļļas. 

Interesanti, ka līdz 18. gadsimta vidum valdīja uzskats, ka smirdīgs gaiss var izraisīt slimības. Tāpēc  smaržu vāze bija katras sevi cienošas 18. gadsimta augstākās sabiedrības dāmas saimniecībā.

Tolaik patīkamam aromātam piedēvēja gaisu attīrošas īpašības un smaržot tīri nozīmēja arī būt tīram un veselam. Taču jau tā paša gadsimta otrajā pusē šī pārliecība mainījās uz tieši pretējo. Tika secināts, ka stiprs aromāts tikai nomāc nelabo smaku. Ja kāds bija pārāk stipri sasmaržojies, varēja noprast, ka attiecīgā persona nav pietiekami mazgājusies un netīrības sekas slēpj smaržu mākonī. Līdz ar uzskatu maiņu, modē nāca vieglāki ziedu aromāti. Tomēr līdz ar mūsdienu cilvēka centieniem atgriezties pie visa iespējami dabiskā, trīs gadu simteņus senā telpu aromatizēšanas metode varētu atgūt aktualitāti.

Gundega Plūduma iedrošina improvizēt, jaucot viegli pieejamos smaržaugus, garšvielas un savu maisījuma trauku novietot vietā, kur ir laba gaisa cirkulācija, kas smaržu iepludinās telpās.