foto: Shutterstock
Siers kā garšvielu piedeva: kam noder brinza, kam parmezāns
Salātu mērcēs var izmantot rīvētu Parmas tipa sieru, te iederas arī cietais aitas piena siers pekorino vai cietie sieri ar garšaugu piedevām.
Garšīgi
2021. gada 20. jūlijs, 18:35

Siers kā garšvielu piedeva: kam noder brinza, kam parmezāns

Jauns.lv

Ilgi nogatavināts siers, kas ieguvis pikantu, spēcīgu garšu, lieliski noder ne tikai kā atsevišķs produkts un ēdienu sastāvdaļa, bet arī kā garšviela, kas piešķir interesantu aromātu, garšu un arī konsistenci. Šim nolūkam īpaši piemērotas ir arī dažādas sāļā siera šķirnes.

* 100 ml salātu mērces, kas sakulta no eļļas, etiķa vai citronu sulas, sāls un pipariem, pievieno 2 ēdk. smalki sarīvēta pikanta cietā siera, piemēram, Parmas. Šāda mērce labi sader ar lapu salātiem, tomātu salātiem un kartupeļu salātiem. Tikpat labi šādā versijā var izmantot cieto aitas piena sieru pekorino vai cietos sierus ar garšaugu piedevām.

*Pikants rīvēts siers lieliski noder kā garšas uzlabotāja un noapaļotāja tādu dārzeņu krēmzupās, kuriem ir maiga un visai neitrāla garša, piemēram, kabaču, patisonu, ķirbju, burkānu un topinambūru zupās. Katrā šķīvī ieber pa ēdamkarotei rīvēta Ementāles siera vai brinzas tipa siera, zupu papildina ar sakapātiem garšaugiem un maizes grauzdiņiem.

*Biezās krējuma un jogurta mērcītes, kuras pasniedz kopā ar svaigiem vai tvaicētiem dārzeņiem, iegūst pilnīgāku, piesātinātāku garšu, ja tajās iekuļ rīvētu brinzas tipa sieru. Uz 200 g krējuma ņem 3–4 ēdk. Siera, ēdamkaroti ļoti smalki sakapātu pētersīļu un dāsni papildina ar svaigi maltiem pipariem.