foto: Shutterstock
Seši veidi, kā ieziemot dilles
Dilles ir ne vien gardas un aromātiskas, bet arī labas zāles sirds un asinsvadu veselībai, gremošanas un sistēmai.
Garšīgi
2021. gada 19. jūlijs, 18:01

Seši veidi, kā ieziemot dilles

Sigita Āboltiņa

Mammamuntetiem.lv

Ko darīt ar dillēm, kas sakuplojušas staltos, garos kātos? Noteikti nelaid postā, bet saldē, kaltē, gatavo pesto un virkni citu labumu. Kā to darīt, stāsta farmācijas doktore, ārstniecības augu pazinēja Vija Eniņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dilles neprasa īpašas rūpes un aug griezdamās, ka spēj tik griezt tās un likt saldētavā. Taču ir vēl daudz veidu, kā tās ieziemot, lai gada aukstajos mēnešos dilles joprojām būtu aromātiskas un vitamīniem bagātas.

  • Saldētas
    Tradicionāls veids, kā saglabāt vitamīnu buķeti ziemai – sausas, nemazgātas dilles smalki sakapā, saber saldēšanai paredzētos maisiņos vai mazos traukos un liek saldētavā. Ziemā pievieno ēdieniem gatavošanas beigās.
     
  • Kaltētas
    Dilles var gan sakapāt, gan žāvēt lielākus zaļumus, izklājot tos uz auduma plānā kārtā. Kaltēto garšaugu uzglabā auduma vai papīra kulītēs un lieto pie ēdieniem gatavošanas beigās.
     
  • Sālītas
    Dilles smalki sagriež un ar sāli kārtās liek burciņā vai mazāk stikla traukā – diļļu kārta, sāls kārta... Arī salītās dilles pievieno ēdieniem gatavošanas beigās, taču pa drusciņai, lai nepārsālītu virumu.
     
  • Samaltas pulverī
    Vislabāk ņemt sausus, brūnganus diļļu čemurus, kurus saliek uz auduma, lai izkalst. Tad, paberžot ar rokām, savāc sēklas no čemuriem un glabā tās auduma vai papīra kulītē. Pirms lietošanas sēklas samaļ kafijas dzirnaviņās vai saberž piestā un iegūto pulveri lieto pa pustējkarotei pusstundu pirms ēšanas, uzdzerot ūdeni, vai pievieno ēdieniem.
    Īpaši vērtīgi, ja niķojas gremošanas sistēma vai pūšas vēders, lēkā asinsspiediens vai ir problēmas ar sirdsdarbību. 
    Atceries!
    Veikalos pirktās diļļu sēklas uzturā lietot nedrīkst, jo tās var būt apstrādātas ar ķimikālijām.
     
  • Pesto
    Ņem 100 gramus diļļu, divas ķiploka daiviņas, nedaudz sāls, piparus un dažus pilienus olīveļļas. Piestā vispirms saspaida ķiploka daiviņu ar sāli un pipariem, līdz tas pašķīdis, tad griež klāt dilles un turpina spaidīt, līdz veidojas viendabīga putriņa. Pievieno olīveļļu, visu vēlreiz rūpīgi samaisa un pilda mazos stikla trauciņos vai burciņās.
     
  • Eļļa
    Derēs gan sēklas, gan gabaliņos sagriezti diļļu kāti. Uz puslitru eļļas (vislabāk – olīvu) ņem 100 gramus sēklu vai kātu, vai abus kopā, uzliek traukam vāku un četras nedēļas ļauj ievilkties tumšā vietā. Laiku pa laikam šķidrumu saskalina, bet gatavo eļļu izkāš vai lieto kopā ar biezumiem un uzglabā vēsā un tumšā vietā. Lieto pa pustējkarotei dienā vai kā aizdaru zaļajiem salātiem.
    Īpaši vērtīga sirds un asinsvadu, nervu un ādas veselībai.

Pagatavojumi tūlītējai lietošanai

  • Uzlējums

    No diļļu kātiem:
    Ņem ēdamkaroti citkārt ārā metamos cietos diļļu kātus, sagriež, aplej ar glāzi verdoša ūdens un ļauj ievilkties pusstundu. Pēc tam uzlējumu izkāš un dzer. 

    No diļļu sēklām:
    Ēdamkaroti sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens un ļauj ievilkties pusstundu. Dzer pirms ēšanas trīs reizes dienā pa pusglāzei. 
    Īpaši vērtīgs, imunitātes stiprināšanai, ja paaugstināts asinsspiediens, niķojas sirds vai gremošanas sistēma, moka bezmiegs vai gadījusies nervus kutinošāka diena – iedzerts diļļu uzlējums palīdzēs nomierināties un pat novērst galvassāpes, ja tās radušās asinssvadu spazmu dēļ.
     
  • Nomierinošais diļļu piens 

Deserta karoti diļļu sēklu aplej ar glāzi karsta (ne vārīta) piena un ļauj ievilkties desmit minūtes. Tad izkāš, ja ir vēlme, pievieno medu, un dzer pirms gulētiešanas.

Ko satur dilles?

Tās ir bagātas ar ēteriskajām eļļām, satur daudz minerālvielu – kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors, un arī vitamīnu: C, B1, B2, PP, P, karotīns. Starp citu, C vitamīna ziņā dilles pat pārspēj citronu – 100 gramos diļļu ir tikpat miligramu šā vitamīna, kamēr citronā uz pusi mazāk. Turklāt savienojumā ar P vitamīnu, tas uzsūcas vēl labāk mūsu organismā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās