foto: Shutterstock.com
Dabas aptieka dārzā - saldi rūgtenā vīgrieze
Vīgriežu tēja gan nomierina, gan tonizē – atkarībā no devas.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 19. jūlijs, 11:13

Dabas aptieka dārzā - saldi rūgtenā vīgrieze

"100 Labi Padomi"

Vīgriezes pie mums aug teju vai katrā mitrākā ceļmalā, pļavā un dīķa piekrastē, bet daudzviet citur tās lolo un audzē dārzos – gan klasiskās baltās, gan arī modē nākušās rozā un sārtās. Tās izskatās ļoti skaistas – kad siltā un saulainā vasarā uzzied, atgādina gaisīgus rozā mākonīšus.

Agrākos laikos vīgriezes smalku ļaužu dārzos audzēja ne tikai izmantošanai virtuvē, proti, pievienošanai saldajiem ēdieniem, vīnam, putukrējumam un bolēm, bet arī telpu smaržināšanai – no rīta izkaisīja pa koka grīdu un vakaros saslaucīja; dažkārt atstāja pat līdz brīdim, kad vīgriezes sakalta. Savukārt mūsdienās biškopji vēl joprojām ar vīgriezēm ierīvē jaunus bišu stropus, lai bitēm patiktu tur iemitināties.

Kur stādīt vīgriezi?

Gan parastajām, gan selekcionētajām vīgriezēm patīk mitra un barības vielām bagāta augsne. Atšķirībā no daudziem citiem dārza augiem tās kādu laiku itin labi pacietīs pat slapjumu. Saulaina vieta ir svarīga, tomēr vīgriezes augs arī daļēji noēnotā vietā. Savukārt, ja augsne ir par sausu, mēdz uzmesties miltrasa.

Vīgriezes stāda 30–40 cm attālumā citu no citas, pēc iestādīšanas ļauj tām augt un neapgrūtina ar cītīgu kopšanu. Tās dārzā labi izskatās, sastādītas grupās pa 3–5, maksimāli pa desmit. Noziedējušās apgriež vai nu vēlu rudenī, vai nākamajā pavasarī. Arī krāsainās vīgriezes sāk ziedēt jūnija beigās un zied jūlijā un augustā. Tās ļoti labi pārcieš mūsu ziemas.

Vīgrieze veselībai

Vīgriežu tēja gan nomierina, gan tonizē – atkarībā no devas. Ja tēja ir gaiši dzeltena un saldena, tai būs nomierinoša iedarbība, turpretī, ja krāsa ir tumšāka, pat ar sarkanīgu niansi, un garša rūgtena, tad efekts būs pretējs – uzmundrinošs. Nomierinošāku efektu dod nevis ziedi, bet gan saknes.

Tēju lieto kakla skalošanai, saaukstēšanās un bronhīta gadījumā. Vairumā gadījumu labi palīdz pret bezmiegu, ja bezmiega cēlonis ir pārāk daudz izdzertas kafijas. Vīgriežu ziedu pulveris labi palīdz brūču un apdegumu ārstēšanā.

Vīgriežu sīrups baudai

VAJADZĒS: 4 saujas vīgriežu ziedu, 1 kg cukura, 1 šķēlītēs sagrieztu citronu, 25 g citronskābes, 1 l ūdens.

DARI TĀ: visu pildi lielā traukā un uz četrām dienām novieto tumšā un vēsā vietā. Ik pa laikam apmaisi, lai cukurs izkūst. Izkās, iepildi mazās pudelītēs un glabā ledusskapī.