foto: Shutterstock
Kā atgūties pēc lustīgas Jāņu svinēšanas?
Noderīgi ikdienā
2021. gada 24. jūnijs, 06:44

Kā atgūties pēc lustīgas Jāņu svinēšanas?

"100 Labi Padomi"

Ja nu patiešām Jāņu naktī ir par daudz dzerts, neveselīgi ēsts un nemaz nav gulēts, jārēķinās, ka organisms attiecīgi arī reaģēs, piemēram, ar alkohola abstinences sindromu jeb paģirām. Tā ir dabiska organisma aizsargreakcija, brīdinot, kāda saindēšanās gaidāma, ja patērētā alkohola daudzums būtu vēl lielāks.

Ko vari darīt, atbild Veselības centra 4 ģimenes ārste Dana Misiņa. 

● Pēcsvētku dienā vislabāk neieplāno nekādus nopietnus darbus, lielu fizisko slodzi, sportošanu, jo tas pastiprinās jau tā lielo slodzi, kas jāpiedzīvo aknām, lai izvadītu no organisma visus toksīnus. Turklāt izmainītās koncentrēšanās spējas var veicināt traumas un negadījumus. Viegla pastaiga svaigā gaisā gan ir vēlama. Un noteikti labi izgulies.

● Centies nesmēķēt un nelietot citas atkarību izraisošas vielas – tās darbojas kā paģiru pastiprinātājs, miksējot saindēšanās veidus. Noteikti neturpini lietot alkoholu arī nākamajā dienā – tas problēmas risināšanu tikai pārcels par dienu uz priekšu, turklāt tā būs samilzusi vēl vairāk.

foto: Shutterstock

● Dzer gana daudz ūdens. Tam vari pievienot citrona sulu vai izmantot minerālūdeni, kura sastāvā ir daudz minerālvielu. Minerālūdens var būt gan negāzēts, gan gāzēts, ja kuņģis pret tādu neprotestē.  Arī svētkos ieteicams pēc katras alkohola glāzes izdzert glāzi ūdens.

● Ēd tā saucamo paģiru zupu vai ko citu, kas palīdzēs organismam tikt pie kālija, nātrija, magnija, ko noēda alkohols. Sātīgāku ēšanu labāk atlikt uz citu dienu. Vairāk koncentrējies uz ūdeni un vieglu ēdienu.

● Ja sāp galva, var palīdzēt tase stipras kafijas. Ja kafija neiedarbojas vai negaršo, no medikamentiem var palīdzēt aspirīns, ibumetīns vai cits līdzīgs preparāts (uzmanīgi, ja ir  kuņģa sāpes). Paracetamols šajā gadījumā nebūtu labākā izvēle, domājot par aknu veselību. Ja kuņģis tomēr protestē vai ir jau zināms par problēmām ar kuņģi, papildus pirms ēšanas var lietot līdzekli kuņģa aizsardzībai, piemēram, omeprazolu vai citu.  

foto: Shutterstock