foto: Shutterstock
Ko darīt ar komposta kaudzes iemītniekiem?
Vasarā skudras mēdz būt visur, arī kompostā.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 9. jūnijs, 18:24

Ko darīt ar komposta kaudzes iemītniekiem?

"100 Labi Padomi"

Komposta kaudzē ne tikai gatavojas vērtīgs organiskais mēslojums, bet tā dažkārt kļūst par mājvietu kukaiņiem un kāpuriem. Vai šādu kompostu var izmantot? Protams, var! Tikai vajag tikt vaļā no tās apakšīrniekiem.   

Komposta kaudzē skudras

● Vasarā skudras mēdz būt visur, arī kompostā. Skudrām patīk sausa vide, tāpēc visbiežāk tās iemājo pārāk sausā komposta kaudzē, tuvu pie tās malām vai kādā pažuvušā stūrī. Lai skudras padzītu, regulāri apmaisi, pārroc kompostu, rūpīgi pārcilājot un izcilājot gan komposta kaudzes stūrus, gan dziļākos slāņus. Skudras nemīl, ka tiek tramdītas, un meklēs sev jaunu mājvietu, ja neļausi tām mierīgi dzīvot.

● Lai komposts labi sadalītos, tam vajadzīgs mitrums. Ja sastāvdaļas, ko liec kompostā, sadaloties nerada vajadzīgo slapjumu, komposta kaudzi droši samitrini. Skudrām mitrums ļoti nepatīk.

● Blakus kompostam novieto ēsmu – raugu, kas sajaukts ar cukuru un ūdeni. Šāda rūgstoša putriņa skudrām ļoti garšo, bet nepatīk to vēderiem. Ja vēl našķis tiks piegādāts arī skudru pūžņa mātei, skudras uz kādu laiku pazudīs.

Komposta kaudzē kukaiņi un kāpuri

● Ja pamani kāpurus un kukaiņus, nav jāceļ panika un komposts jāpasludina par nevērtīgu, jo bieži vien no augu atmirušajām daļām, kas tiek liktas komposta kaudzē, pārtiek tieši labie kukaiņi un kāpuri. Postītājiem un grauzējiem vairāk garšo augoši, dzīvi augi. Tomēr, pirms liec kompostu dobēs, pavēro, vai nemani kādu kaitnieku, un izlasi to ārā.

foto: Shutterstock

● Ja baidies ievazāt dārzā kādu kaitnieku, plānoto komposta daudzumu ievieto tvertnē, pielej ūdeni līdz pašām trauka malām un divas dienas ļauj visam savilkties. Lieto pēc nepieciešamības. Pirms šādas manipulācijas gan izlasi no komposta visas sliekas! 

● Vēlamo daudzumu komposta plānā kārtā izklāj uz agroplēves vai kartona. Kukaiņi un kāpuri, kas raduši dzīvot tumsā un komposta  mikroklimatā, ātri vien dosies prom no netīkamās vides.

foto: Shutterstock