Noderīgi ikdienā
2021. gada 15. septembris, 06:16

Vienkārši paņēmieni, kā lēti radīt mājīgu vidi pagaidu dzīvesvietā

Anita Pīra

Jauns.lv

Padomi, ja radusies nepieciešamība ātri un vienkārši iekārtot pagaidu mājokli – īrētu dzīvokli, vasaras mītni, patvērumu ilgstošā komandējumā.

Pastāvīgu mājokli uzskatām par dzīves stabilitātes rādītāju, tomēr, apstākļu spiesti, nereti mainām dzīvesvietu. Skan kā kalambūrs, taču pastāvīgs pagaidu mājoklis jeb mitināšanās pagaidu dzīvoklī vairāk ir jaunības priekšrocība – studenti un jaunās ģimenes mēdz pārcelties no viena mājokļa uz citu pat vairākas reizes gadā. Īslaicīgāka, tomēr arī pagaidu dzīvošana saistīta ar darbu ārpus pastāvīgās mītnes vietas. Taču vismobilākā dzīve kļūst vasarā, kad cilvēki labprāt pārceļas tuvāk dabai. Kas ir labāk – iekārtot pastāvīgu vasaras mītni vai ik vasaru izvēlēties citu? Viss atkarīgs no programmas – tikai atpūsties pie dabas vai iekopt īpašumu.

foto: Shutterstock

Atceries – mazāk ir vairāk

Pagaidu mājoklis ir vieta, kur veiksmīgi var realizēt interjera personifikācijas principu – izveidot tikai sev raksturīgu iekārtojumu, jo tas ir uz laiku un viegli maināms. Te var likt lietā fantāziju, radošo varēšanu un izmantot dažādus netipiskus risinājumus, katru nākamo mītni iekārtojot citādi.

Svarīgi zināt, ko paredzēts darīt pagaidu mājoklī – tikai atpūsties vai dzīvot pastāvīgi (kaut arī neilgu laiku). Interjera speciālisti iesaka nemēģināt par varītēm izveidot tīru un smuku konfekti no veca, nolietota mājokļa. Tas varētu būt viens no paņēmieniem, taču labāk izcelt veco sienu, grīdu un durvju šarmu (paspilgtinot ar neparastu krāsojumu vai kontrastiem). Tādējādi pagaidu mājoklis iegūs neatkārtojamu izskatu. Protams, ja mājoklis tiek īrēts, visas mākslinieciskās darbības jāsaskaņo ar īpašnieku.

foto: Unsplash

Savukārt vasarnieka dzīvei nav nepieciešams tāds pats mājokļa iekārtojums kā pastāvīgā mītnē. Vasaras pagaidu miteklī ir cita laika sajūta, un tas var parādīties iekārtojuma risinājumos – lietu nepieciešams daudz mazāk un tām jābūt mobilām. Arī pagaidu mājokļa iekārtošanā jāievēro interjera veidošanas principi – galvenās kustību trajektorijas un telpas atbilstību paredzamajai dzīves programmai. Iekārtojoties uz dzīvi pagaidām, der atcerēties arhitekta Mīsa van der Roes principu “Mazāk ir vairāk”, samazinot lietu skaitu līdz minimumam. Atslēgas vārdi pagaidu mājokļa iekārtošanā ir funkcionalitāte un dekorēšanas māksla.

foto: Pexels.com

Vienkārši paņēmieni mājīgai videi

Arī tad, ja dzīvošana pagaidu mājoklī paredzēta tikai dažus mēnešus un tērēties negribas, ir daudz veidu, kā ātri un vienkārši padarīt vidi mājīgu un ērtu. Pirmais šāda mājokļa iekārtojuma princips – ekonomiski un netradicionāli risinājumi. Vienotas stilistikas meklējumos var atsperties no kaut kā, kas raksturīgs tieši šīm telpām un videi.

*Viens no populārākajiem pagaidu mitekļa apdzīvošanas paņēmieniem ir lielo telpas plakņu – sienu un grīdu – pārkrāsošana. Uz dažādām plaknēm var veidot gleznojumus vai dekoratīvu krāsojumu. Šādas darbības mērķis nav uzlabot kvalitāti, bet panākt, lai sienas vai grīda nebūtu vizuāli traucējoša. Mājīgumu telpā ātri var radīt arī ar tapetēm. Vecas durvis, logus un palodzes var krāsot, neievērojot tehnoloģiju (nenotīrot veco krāsu, bet lazējot tai pāri).

*Telpas zonu atdalīšanai vai gultas aizsegšanai var izmantot vieglas konstrukcijas starpsienas no organiskā stikla vai plastikāta, pinumiem vai bambusa nūjām, auduma, kartona vai bieza papīra aizslietņus, audekla vai bambusa rullo žalūzijas.

*Nereti īres dzīvokļos jau ir kaut kādas mēbeles – gulta, krēsli, galds. To dizainu vēlams uzlabot, lai telpu būtu iespējams personificēt. Iespējams, ir kāda mēbele, kuru var pārvadāt no viena mājokļa uz citu un kurai apkārt katru reizi var būvēt jaunu stāstu. Pagaidu mitekļi var būt gan lieli, gan mazi, tāpēc ne vienmēr lietojams tikai kompakto lietu princips.

*Par pirmo mobilo mēbeli var uzskatīt pūra lādi. Arī mūsdienīgs lādes prototips ērti funkcionē kā mantu glabātava vai improvizēts skapis, ko var ņemt līdzi no vienas dzīvesvietas uz citu. Lādi var izmantot gan kā sēžamo, gan kā galdu, veļas kasti un drēbju novietni. Ne velti pūra lāde senčiem bija viena no svarīgākajām lietām, tomēr 21. gadsimtā tai nav noteikti jābūt vecai un antīkai. Dažādu izmēru lādes kā mēbeles ērti izmantot vasaras mitekļos, ziemā ērtākai glabāšanai savietojot tās citu citā pēc matrjoškas principa.

*Lieta, bez kuras var iztikt pagaidu mājoklī, ir skapis ar veramām durvīm un plauktiem. Tas nav mobils, un arī īrētās vietās parasti nav vēlēšanās kaut ko ievietot skapjos. Apģērbu novietošanai ērtāk izmantojami dažādu veidu pakaramie – atvērtas un pārredzamas drēbju glabāšanas vietas (piekarināmas vieglu materiālu mantu novietnes, vieglas konstrukcijas audeklu skapji un moduļu plaukti). Drēbju novietnes var iekārtot nišās, aizsedzot tās ar aizkaru.

*Mobilas darba virsmas un galdus iespējams izveidot no gatavām galdnieku platēm, organiskā stikla vai bieza plastikāta. Mobilitātei galda kājas var nepieskrūvēt, bet uzlikt virsmu uz steķveidīgiem balstiem.

*Viegli saliekamas un izjaucamas konstrukcijas plaukti no koka vai metāla noderēs improvizēta biroja izveidošanai (un dažādu lietu novietošanai). Plauktus var izgatavot arī no kartona vai koka, piemēram, vīna kastēm.

*Ērti pārvietojamas salokāmas un viena otrā saliekamas mēbeles – galdi, krēsli.

*Mobilu gultasvietu var izveidot no karkasa matrača, uzliekot to uz eiropaletēm, dažādu veidu kājām vai novietojot vairākus porolona vai lateksa matračus citu uz cita. Tā var iegūt arī mobilu dīvānu, turklāt, pārklāts ar segām un gultas tekstilu, tas funkcionē arī kā drēbju novietne.  

*Pagaidu mājoklī iederas visu veidu piepūšamās mēbeles – gultas un krēsli ātri un vienkārši saliekami, turklāt aizņem maz vietas uzglabājot vai transportējot. Var saplīst, bet maksā pietiekami lēti, lai varētu zaudējumu atjaunot.

*Viens no vienkāršākajiem paņēmieniem, kā ātri radīt mājīgumu un izpaust savu īpašo stilu, ir tekstilijas – aizkari, mēbeļu pārklāji, galdauti, gultas tekstilijas, spilveni, pledi. Audumu izvēle ir bagātīga arī demokrātisku cenu grupā, piemēram, veikalā Abakhan. Spilvenus un dažādus paklājus var izmantot kā sēdekli uz grīdas.

*Vasaras mītnē romantiku un mājīgumu radīs arī tik noderīgs priekšmets kā insektu tīkls – kā improvizēts baldahīns virs gultas.

*Sīklietu novietošanai un arī kā dekoratīvi elementi izmantojami dažādi aksesuāri. Izplatītākais mobilais aksesuārs ir visu veidu kastes. Veikalos var iegādāties jau gatavas dažādu izmēru saliekamās dekoratīvās kastes, bet var arī pats izgatavot improvizētas kastes (par pamatu izmantojot kartona iepakojuma kastes), aplīmējot tās ar tapetēm, ietinamo papīru, audumu vai nokrāsojot.

Apvelkot kartona kastes ar auduma kleitu, var radīt improvizētus žurnālu galdiņus. Apģērba, ikdienas sīkumu, apavu glabāšanai var izmantot visdažādākos citas nozīmes priekšmetus, piemēram, nolietotas veļasmašīnas centrifūgas, pieslienamās kāpnes drēbju pakāršanai vai gaismekļa piestiprināšanai. Ērtas ir krāsainas kastes no caurspīdīgas plastmasas – viegli kopjamas un labi caurskatāmas.

*Nefunkcionāli, bet dekoratīvi interjera elementi ir telpaugi vai sauso ziedu kompozīcijas.

Pašrocīgi izgatavotas lietas – no klūgām un maikstēm izveidotas aizkaru stangas, gaismas ķermeņi, drēbju un virtuves lietu pakaramie (piemēram, nomizotas un izkaltētas Ziemassvētku eglītes) – nav noteikti jāved uz nākamo mājokli.

*Ātrākais paņēmiens, kā uzburt mājas sajūtu bezpersoniskā vidē, – paņemt līdzi mīļlietiņas. Kā gabaliņš no savas dzīves svešajā ir līdzpaņemtās fotogrāfijas rāmīšos. Mājīgumu un romantiku telpā radīs smarža – sveces, vīraki, sauso ziedu un augļu maisījumi.

foto: Pexels.com

Ieteikumi

  • Lai neiedzīvotos nepatikšanās īrētā mājoklī, visas nopietnās darbības (sienu un grīdu pārkrāsošanu u. tml.) saskaņo ar īpašnieku.
  • Bieži pārvietojamām lietām jābūt viegli saliekamām un kompaktām, lai transportējot tās aizņemtu maz vietas.
  • Lietām jābūt demokrātiskās cenās, jo neizmantosi tās ilgi.
  • Jāparedz, kur ziemā glabāt vasaras dzīvei paredzētās lietas, ja vasarnīcu katru sezonu īrē citā vietā.
  • Pagaidu mājokļa iekārtošanā noderēs lietotās mantas – otro roku veikalos iespējams atrast stilīgas un funkcionālas lietas, no kurām vēlāk nav žēl šķirties.
  • Ideāls pagaidu mītnes variants ir vagoniņu izmēra moduļu mājas (ar ūdens apgādi, sanitārajām telpām, pat apkuri), kurām nav nepieciešama būvatļauja. Tās iespējams novietot jebkurā vietā dabā (protams, saskaņojot ar zemes īpašnieku); kad apnīk šī vieta, vari pārcelties uz citu.
  • Viegli izgatavojami plaukti un galdi ar klūgu kājām – lielāka diametra kārklu vai cita koka klūgas sastiprina ar naglām vai skrūvēm (stiprinājuma vietas var maskēt ar lina auklu), plauktiem var izmantot stiklu vai finieri, galda virsmai – stiklu vai galdnieka plati.
  • Vienkāršākais veids, kā piekārt aizkarus, – tērauda trosītēs, kuras nospriego ar speciāliem āķiem un skrūvēm. Aizkaru āķus vari izgatavot no stieplītēm vai izmantot papīra saspraudes. Mūsdienās ražotās visdažādāko materiālu, lielumu un krāsu saspraudes ir jau gatavs aizkaru āķis, kas turklāt brīvi staigā pa trosīti.
  • Improvizētu galdu vari izveidot, virsmai izmantojot plastikātu, organisko vai biezu parasto stiklu, bet kāju funkciju pildīšanai – grāmatas vai žurnālus.

Tēmas