Kā gardi pagatavot latvisko un veselīgo ēdienu - cūkpupas
Tā kā cūkpupas ir vislielākās mums pazīstamo pupiņu saimē, tās dēvē arī par resnajām vai prāvajām pupām. Katrā ziņā vērtīgo vielu un garšas jomā tās sit pušu daudzas savas radinieces. Ja regulāri ēd pupas, tad tik ātri neveidojas grumbas, nagi kļūst stiprāki, bet mati – mirdzošāki!
Kā apieties ar cūkupupām
* Cūkupupas izmanto pēc iespējas jaunākas un maigākas. Tādas var vārīt un arī ēst ar visām pākstīm (ja garšo). Pākstīm nogriež galus un pašas sagriež prāvos gabalos, pēc tam vāra sālsūdenī.
* Nobriedušākas cūkupupas izloba no pākstīm un izvāra mīkstas. Ja vecākas pupas vāra ar visu pāksti, tad rūpīgi jānokāš šķidrums, jo tas parasti kļūst nepatīkami rūgts.
* Vēl viens gatavošanas paņēmiens – izlobītas pupas mazliet pavāra sālsūdenī, nokāš un turpina sautēt sviestā.
* Blanšētas cūkupupas ir labi piemērotas iesaldēšanai.
* Ziemā izmanto kaltētas pupas, ko pirms vārīšanas pa nakti iemērc aukstā ūdenī.
Kā garšīgi apēst cūkupupas?
* Vienkāršākais variants – pupas izvāra mīkstas un pārlej ar kausētu sviestu vai arī pasniedz ar kefīru vai rūgušpienu.
* Garšīgs biezenis sanāk no vārītām pupiņām, kas sablendētas ar sviestā apceptiem ķiplokiem, krējumu un svaigiem garšaugiem.
* Konservētas cūkupupas ir piemērotas brīžiem, kad nav daudz laika ēdiena gatavošanai. Noskalotas un rūpīgi notecinātas, tās labi noder ātro salātu, zupu un sautējumu gatavošanai.
* Piemērotas garšvielas cūkupupu ēdieniem ir pupumētra, pētersīļi, ķiploki, raudene, timiāns, baziliks, citronmelisa. Eksotiskākai garšai var pievienot muskatriekstu vai ingveru un čili.
* Vidusjūras zemēs vārītas cūkupupas pasniedz uzkodās kopā ar olīveļļu, sieru, vītinātu šķiņķi un garšaugiem.
Zināšanai! No 2 kg cūkupupu pākšu pēc izlobīšanas paliek pāri tikai aptuveni 500 gramu pupu.
Cūkupupas ar cieto sieru un olīveļļu
Vispiemērotākais šai receptei būtu pekorino jeb aitas piena siers vai arī Parmas siers, kuru visbiežāk dēvējam par parmazānu.
4–6 porcijas; 50 minūtes
Sastāvdaļas
2,4 kg jaunu neizlobītu cūkupupu
6 ēdk. olīveļļas
1 tējk. jūras sāls
200 g cietā siera
Gatavošana
1. Cūkupupas izlobi, ieber verdošā sālsūdenī un blanšē apmēram 5 minūtes. Strauji noskalo zem auksta ūdens strūklas un rūpīgi notecini.
2. Maigos kodoliņus izspied no ādiņām un saudzīgi samaisi ar olīveļļu un sāli.
3. Sieru sagriez mazos gabaliņos vai saēvelē plēksnītēs un iecilā pupās.
Pikantā liellopa gaļa ar cūkupupām
Labi garšo gan ar itāļu baltmaizi, gan vārītiem rīsiem.
6 porcijas; 1 stunda 15 minūtes
Sastāvdaļas
900 g mazos gabaliņos sagriezta liellopa mīkstuma
500 g izlobītu cūkupupu
1 l tomātu sulas
6–8 mazos gabaliņos sagriezti tomāti
4 smalki sakapāti sīpoli
2 smalki sakapātas svaigas sarkanās čili pākstis
50 g smalki sakapātas ingvera saknes
6–7 ēdk. eļļas
sāls, svaigi malti melnie pipari
Gatavošana
1. Dziļā pannā sakarsē eļļu, pievieno sīpolus, čili un ingveru un pāris minūtes pasautē. Pievieno gaļu un apbrūnini.
2. Pielej tomātu sulu, uzvāri un uz mazas uguns turpini vārīt aptuveni 45 minūtes.
3. Pievieno tomātus un cūkupupas un sautē vēl aptuveni 10 minūtes. Pieber sāli un piparus.