Noderīgi ikdienā
2021. gada 29. aprīlis, 05:10

Kaļķaina ūdens traipi uz flīzēm un virsmām - kā tos saudzīgi notīrīt

"100 Labi Padomi"

Kaļķains ūdens mēdz atstāt nepievilcīgus plankumus gan uz flīzēm, gan uz metāliskām un krāsainām virsmām. Lai tās izskatītos glītas un spodras, ieteicams tīrīt regulāri un izmantot pēc iespējas dabīgākus līdzekļus.

Ja vēlies, tīrītājam pievieno ēterisko eļļu ar tīkamu smaržu, bet tādā gadījumā izmanto bioloģisko mazgāšanas līdzekli bez smaržas, citādi aromāti sajauksies un, iespējams, izveidosies pat nepatīkams smaržu kokteilis. Ja nav tik liela pulverizatora, der arī mazāks, tikai tad atbilstoši jāpielāgo sastāvdaļu daudzums.

Vajadzēs: piemērota tilpuma pulverizatoru (šim daudzumam ap 600 ml), 500 ml remdena ūdens, 2 ēdk. 9 % etiķa, 1 ēdk. citronskābes, 1 ēdk. šķidra mazgāšanas līdzekļa, 10–12 pilienus ēteriskās eļļas, piemēram, priedes, timiāna, citrona vai apelsīna.

Dari tā: remdenajā ūdenī ieber citronskābi un izšķīdini, pulverizatorā ielej mazgāšanas līdzekli un pielej etiķi, ielej citronskābes ūdeni, pievieno ēterisko eļļu un rūpīgi saskalini.

Kā un kur labāk lietot tīrīšanas līdzekli?

Tā kā šis līdzeklis ir pietiekami maigs un nebojā trauslākus materiālus, piemēram, spraugās/šuvēs iepildītu silikonu, to var lietot diendienā. Pirms izsmidzināšanas kārtīgi sakrata, uzsmidzina uz plankumainās virsmas, ļauj pāris minūtes iedarboties un noslauka ar sūkli vai lupatiņu.

Noder:

▪ lai notīrītu virtuves virsmas,
▪ lai notīrītu tualetes poda vāku un sānus,
▪ lai iztīrītu ziepju atliekas no izlietnes,
▪ lai notīrītu kaļķaina ūdens traipus no krāniem un armatūras,
▪ lai notīrītu vannas un dušas flīzes u.c.

Zināšanai!

▪ Ja kaļķa nosēdumi iestāvējušies, pagatavo stiprāku tīrīšanas līdzekli – apmēram ar 50 gramiem citronskābes. Uzsmidzini uz netīrās vietas, atstāj uz 4–5 minūtēm, tad ar raupjāku sūkli noberz un ar lupatiņu noslauki.