Noderīgi ikdienā
2021. gada 20. aprīlis, 06:09

Kādus agros zaļumus iesēt svaigajiem salātiem?

"100 Labi Padomi"

Seši pavasarī īpaši vērtīgi salāti ar dažādām garšām.  

Rukola – ātri aug, viegli kopjama, ražīga, pati mēdz arī sasēties. Garša visai pikanta, paasa; jo lielāka rukola aug, jo sīvāka parasti kļūst, lai gan tas lielā mērā ir atkarīgs no šķirnes. Rukolai patīk auglīga augsne un saulaina vieta. Ja sēklas sasēj par biezu un visas izdīgst, stādiņus ieteicams izretināt.

Mizuna – pēc izskata mazliet atgādina rukolu, taču pēc garšas ir maigāka un drīzāk līdzinās Ķīnas kāposta garšai. Tai patīk mitra, silta augsne, ne pārāk saulaina un ne pārāk ēnaina vieta. Ātri sadīgst, pirmās lapiņas var plūkt jau pēc 2–3 nedēļām, pēc 4–6 nedēļām izveidojas rozetes ar 20–30 cm garām robainām lapiņām. Sākumā noplūc pa vienai ārējās, lielākās lapas, pēc tam jau vari nogriezt visu rozeti. Pēc dažām dienām tās vietā augs jaunas lapiņas.

Lapu sinepes – mēdz būt dažādu krāsu un formu, gan zaļas, gan violetīgas, gan sarkanīgas, savukārt lapiņas var būt gan šauras un robotas, gan arī ieapaļas un līdzenākām malām. Garša visai pikanta, pat asāka nekā rukolai, tāpēc lapiņas ir lielisks papildinājums dažādiem maigiem salātiem. Patīk auglīga augsne, pussaulaina, arī mazliet ēnaina vieta un regulārs mitrums.

foto: Shutterstock.com

● Salātu dobei kastē vai toverī noder arī agro šķirņu batāvijas, kas ir ledussalāta un galviņsalāta radinieces. Tās var sēt laukā jau marta beigās un piesegt. Aprīļa pirmajā pusē var sēt vasaras endīvijas un arī ozollapu salātus. Ņem vērā, ka vairumam salātu dīgšanai ir nepieciešama vismaz līdz 20 grādiem sasilusi augsne, tāpēc vēlams ar piemērotu augsni piepildītās kastes apsegt ar agroplēvi.