foto: Shutterstock.com
Kāds katls ir piemērotāks ēdiena gatavošanai uz ugunskura?
Noderīgi ikdienā
2021. gada 18. aprīlis, 12:33

Kāds katls ir piemērotāks ēdiena gatavošanai uz ugunskura?

Iveta Galēja

"100 Labi Padomi"

Ja katlu ņem līdzi pārgājienā, tad, protams, labāk, ja tas ir no viegla materiāla un atbilstoši ēdāju skaitam – pēc iespējas mazāks. Taču, ja tas paredzēts ēdiena gatavošanai uz ugunskura turpat pie mājas, par svaru nav jāuztraucas, tad labākais variants garšīga un aromātiska ēdiena tapšanai būs čuguna katls.

Pirms katla iegādāšanās jāapsver, cik personām visbiežāk tiks gatavots ēdiens, – par pamatu rēķina zupu. Āra pasākumiem 6–8 personām piemērots būs 10 litru katls – ar aprēķinu, ka ēdiens nepārvārīsies pāri malām un ka katrs, iespējams, gribēs vēl kādu nelielu piedevu.

Pērkot katlu, īpaša uzmanība jāpievērš rokturim – tas nedrīkst būt par tievu, citādi var gadīties, ka, ceļot smagāku saturu, rokturis ņem un pārlūst. Katlam vajag arī vāku – tad produkti un ēdiens kopumā ātrāk uzvārīsies.

Čuguna katla priekšrocības

● Smagais katls sasilst lēnām, līdz ar to sākumā ir labs maigu produktu pagatavošanai.

● Ja katls ir sakarsis pavisam karsts, tad ilgi uzglabā karstumu un vajag mazāk malkas, tā retāk jāpiemet, un nav ik pa brīdim nervozi jāpārbauda, vai ēdiens katlā nav pārstājis vārīties.

● Vada siltumu viscaur vienmērīgi, tāpēc arī ēdiens gatavojas vienmērīgi.

● Ja katlam ir pieguļošs vāks, lielākā daļa tvaiku paliek katlā, un tas jo sevišķi nāk par labu gaļai – tā kļūst sulīga un nav sausa.

● Ja vāks ir pilnīgi līdzens (horizontāls), pēc vajadzības uz tā var uzlikt ogles, lai ēdiens gatavojas arī no virspuses vai gatavs ilgāk saglabājas silts.

● Labi noder ātrai gaļas apcepšanai – kārtīgi sakarsētā katlā tā ātri un vienmērīgi apbrūninās.

● Čuguna katlā gatavots ēdiens iegūst izteiksmīgāku garšu nekā citu materiālu katlos gatavotais.

Čuguna katla mīnusi

● Tas ir smags, tāpēc grūtāk cilājams un pārvadājams; ar to vairāk jāuzmanās, lai neizslīd no rokām, it sevišķi, ja tas ir pilns ar karstu ēdienu.

● Ja dabū spēcīgāku triecienu, katls var saplaisāt.

● Grūtāk iztīrāms nekā citu materiālu katli, it sevišķi, ja gadījies ēdienu piededzināt.

● Var gadīties, ka sāk rūsēt.

Kā kopt čuguna katlu?

● Pēc lietošanas izmazgā karstā ūdenī un izberž ar suku, bet mazgājamo līdzekli nelieto.

● Ja ir tik netīrs vai piededzis, ka nekādi nevar izberzt, var pamēģināt šādu paņēmienu: katlā ielej ūdeni, uzvāra un ļauj kādas 10 minūtes pavārīties. Pēc tam noņem no uguns un ar plānu koka vai silikona lāpstiņu noberž netīrumu kārtu.

● Iztīrītu un rūpīgi izsusinātu katlu viegli ieziež ar neitrālas garšas un smaržas eļļu un ar papīra salveti rūpīgi ierīvē.