Noderīgi ikdienā
2021. gada 6. aprīlis, 05:30

Četri lieliski garšaugi - audzēšanai gan dobē, gan uz palodzes

"100 Labi Padomi"

Raudene, citronmelisa, koriandrs un estragons - uzzini, kādām kaitēm palīdz katrs no šiem garšaugiem, un kā tos audzēt.

■ Raudene jeb oregano

Var audzēt gan podiņā uz palodzes, gan dobē. Martā un aprīlī raudene nopērkama dārzkopības veikalos, lielveikalos – dārzeņu nodaļā, kā arī dažā labā stādaudzētavā.

Telpās raudenei patiks gaiša vieta uz palodzes (tikai ne virs pašiem radiatoriem). Aprīļa beigās raudeni var stādīt dobē, tiesa, jāuzmana no pavasara salnām, īpaši jaunie, maigie stādiņi var ciest bargākā salnā. Vecākiem stādiem salnas nekaitē, jo raudene mūsu apstākļos labi pārziemo.

Noder: garastāvokļa līdzsvarošanai, it sevišķi pirms mēnešreizēm, spiedošas sajūtas samazināšanai pakrūtē, mutes gļotādas un citu iekaisumu dziedēšanai, pret kakla sāpēm.

foto: ddp/Peter Himmelhuber / Vida Press
Raudene jeb oregano dārzā.

■ Koriandrs

Ātri izdīgst, un viegli izaudzēt no sēklām. Puķupodu vai balkona kasti piepilda ar puķu vai garšaugu audzēšanai paredzētu augsni, kam piejaukts neliels daudzums smilšu. Sēkliņas sēj aptuveni 10 cm attālumā citu no citas (ja vēlas koriandru audzēt līdz ziedēšanai un sēkliņu nobriešanai) un apber ar ļoti plānu (maksimāli 0,5 cm) augsnes kārtiņu, viegli aplaista. Dobē var sēt maijā, taču līdz tam laikam labu ražu ātrai apēšanai var iegūt no podos un kastēs sētā koriandra – šādā gadījumā sēkliņas sēj tikai pāris centimetru attālumā citu no citas un, kad koriandrs paaudzies vēlamajā garumā, ar šķērēm nogriež un lieto ēšanai.

Noder: mēnešreižu cikla regulēšanai, ādas izskata uzlabošanai, pret pūtītēm uz sejas un kakla, uzlabo labsajūtu mazasinības gadījumā.

Maska pūtīšu samazināšanai: 2 saujas koriandra zaļumu sablendē ar 1 ķiploka daiviņu, 1 ēdk. citrona sulas un 2 ēdk. olīveļļas. Uzzied uz sejas, ļauj, lai 10 minūtes iedarbojas, tad notīri un noskalo ar siltu ūdeni.

foto: Jspix/imageBROKER/Shutterstock/ Vida Press
Koriandrs.

■ Estragons

Ar ēteriskajām eļļām bagātīgāks un līdz ar to iedarbīgāks ir franču estragons, bet otrs samērā plaši izplatītais un arī vieglāk audzējamais krievu estragons īsti vērtīgs ir tikai tad, ja audzis Kaukāza reģionā, kur tam ir labvēlīgāki apstākļi nekā pie mums.

Tā kā estragons diezgan lēni dīgst, lietderīgāk izmantot profesionāli izaudzētus stādiņus. Ņem palielāku podu (estragona saknes ātri sazarojas) un piepilda ar mālainu augsni, smilti un kompostu vienādās daļās. Pēc iestādīšanas noliek uz gaišas palodzes, taču ne virs radiatoriem. Maijā var stādīt dobē.

Noder: stresa situācijās, ja ir nervu pārslodze un miega traucējumi, īpaši menopauzes laikā.

Īpašā estragona tēja: 2 ēdk. sakapāta svaiga estragona aplej ar 1 l karsta ūdens un atstāj uz 10–15 minūtēm. Izkās caur sietiņu, sadali 3 porcijās un izdzer dienas laikā.

foto: ddp/Boris Zerwann / Vida Press
Estragons.

■ Citronmelisa

Veci ļaudis stāsta, ka to vajadzētu audzēt teju vai katrai sievietei, vislabāk – pie guļamistabas loga vai vismaz uz guļamistabas palodzes. Ja vieta ir citronmelisai tīkama, tā turpmāk pati izsējas. Citronmelisa var augt arī diezgan nabadzīgā augsnē, turklāt tad tajā veidojas vairāk ēterisko eļļu. Patīk gaisma un saule.

Noder: palīdz pret nemieru, nepamatotām bailēm, uzlabo pašsajūtu menopauzes laikā, samazina izsitumus uz sejas.

Piedeva nomierinošai vannai: 75 g citronmelisas lapiņu aplej ar 4 l verdoša ūdens un ļauj, lai 20 minūtes ievelkas. Izkās un pielej 38 grādus siltam vannas ūdenim. Iegulies vannā uz 5–10 minūtēm.

foto: CAMERA PRESS/Robert Gutowski / Vida Press
Citronmelisa.