Garšīgi
2021. gada 3. aprīlis, 14:25

Kas ir konditorejas milti?

"100 Labi Padomi"

Tie, kuri aizraujas ar kūku un smalku cepumu cepšanu, par konditorejas miltu eksistenci zina jau sen – no ārzemju recepšu krājumiem. Tagad tie nopērkami arī Latvijā. Skaidro veģetāra uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase.

Konditorejas milti ir smalka mannas maluma kviešu milti, proti, tie ir nedaudz rupjāki par augstākā labuma kviešu pulvermaluma miltiem. Ne velti iepriekš izmanīgās namamātes īpašajās receptēs iemanījās izlīdzēties, smalkajiem bīdeļmiltiem piejaucot nedaudz mannas. Konditorejas milti īpaši piemēroti biskvītu, kēksu un mafinu mīklai – gatavā našķa tekstūra būs daudz gaisīgāka.

Ko nozīmē tie cipari uz miltu pakas?

Cipari uz miltu pakām apzīmē maluma un sastāva tipu, piemēram, smalkāki, rupjāki vai kāda īpaša maluma, miltos ir vairāk vai mazāk olbaltumvielu, tie ir vairāk vai mazāk attīrīti. Ne tikai konditorejas izstrādājumiem kā kēkss vai biskvīti ir piemērotāki un mazāk piemēroti milti, arī makaronu un picas miltiem ir savi malumi! Piemēram, 405. ir milti, kas domāti smilšu mīklai, biskvītiem. Numur 812. vai 550. satur vairāk glutēna, tātad tie ir vispiemērotākie pankūkām un rauga mīklai. Tipi ar numuriem virs tūkstoša – pilngraudu milti, piemēram, skrotētie maizei u. tml.