Kalnu velosipēda izvēle - Ko noderīgi zināt un ņemt vērā
2021. gada 29. marts, 12:10

Kalnu velosipēda izvēle - Ko noderīgi zināt un ņemt vērā

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Aktīvs dzīvesveids ir labas veselības un pašsajūtas pamatnoteikums. Par laimi, mūsdienās cilvēkiem ir daudz dažādu iespēju, kā padarīt savu ikdienu aktīvāku, atliek tikai izvēlēties sev piemērotāko veidu. Iespējams, Tev, tāpat, kā daudziem citiem, patīk riteņbraukšana! Lai izbaudītu ātrumu un spētu droši braukt gan pa asfaltētu, gan grants vai pat meža ceļu, iecienītākā izvēle ir kalnu velosipēdi.

Kalnu velosipēdu iedalījums pēc amortizācijas tipa
                    ●    Full Suspension modeļi – šie kalnu velosipēdi ir aprīkoti ar diviem amortizatoriem. Jāpiemin, ka Full Suspension modeļiem ir vēl smalkāks iedalījums, proti, izdala grupas, kas paredzētas, lai piedalītos MTB maratonos. Savukārt Enduro, Trail un Downhill tipa kalnu velosipēdi būs lieliski piemēroti piedzīvojumiem kalnos. Ja arī Tu apsver domu par piedalīšanos velosacensībās Latvijā, kur nepieciešams pārvarēt dažādas meža takas, stāvākus pakalnus un nobraucienus, pļavas un citus apvidus, Full Suspension tipa velosipēds būs laba izvēle. Ar to braukšana būs ne tikai droša, bet arī ērta garākos maršrutos. 
                   ●    Hardtail modeļi – atšķirībā no iepriekš minētajiem – šiem kalnu velosipēdiem parasti ir vai nu tikai priekšējais amortizators, vai arī to nav vispār. Latvijā šāda tipa MTB velosipēdi ir sastopami ļoti bieži. Pateicoties universālajai uzbūvei, ar šo velosipēdu varēsiet doties braucienos gan pa mežiem, pļavām, gan arī asfaltu un pilsētas celiņiem. Hardtail kalnu velosipēdus ir ļoti viegli manevrēt, kā arī tie labi ripo, tāpēc šos modeļus nereti izvēlas dalībai MTB maratonos.

Vai kalnu velosipēda aprīkojums atbilst Tavām vajadzībām?

Nav šaubu, ka kalnu velosipēds ir laba izvēle ikvienam, kurš vēlas padarīt savu ikdienu aktīvāku un aizraujošāku. Taču vienlaikus nedrīkst aizmirst, ka braukšanas drošību un komfortu lielā mērā ietekmē izvēlētā velosipēda parametri. Noskaidrosim, kādiem rādītājiem pievērst vairāk uzmanības, pērkot kalnu velosipēdu.

                    Riteņu izmērs
                    Populārākie kalnu velosipēdu ratu izmēri ir: 26”, 27,5” un 29”. Tev nepieciešamais riteņu izmērs būs atkarīgs no Tava auguma un braukšanas apvidus, turklāt ņem vērā, ka dažādiem ražotājiem riteņu izmēru iedalījums var atšķirties, tādēļ, pirms veic pirkumu, rūpīgi izpēti, vai šis modelis atbildīs Tavām vajadzībām.
                   ●    26 collu rati lielākoties sastopami budžeta klases kalnu velosipēdiem, kuru cenas ir pircējam draudzīgas (lielākoties līdz 500 eiro). Ņemot vērā, ka 26 collas nav liels izmērs, šāda tipa kalnu velosipēdi būs piemēroti neliela auguma cilvēkiem, kā arī jauniešiem, kuri vairs nebrauc ar bērnu velosipēdiem. Ielūkojies interneta veikala Xnet.lv plašajā piedāvājumā, ja vēlies atrast dažādus kalnu velosipēdus ar šo ratu izmēru. Sortimentā pieejami gan N1 velosipēdi, gan arī modeļi no citiem uzticamiem ražotājiem;
                  ●    27,5 collu rati arī būs lieliski piemēroti gan jauniešiem, gan arī pieaugušajiem. Salīdzinot ar 26 collu riteņiem, šie rati veiksmīgāk tiks galā ar braukšanu pa nelīdzenu apvidu;
                 ●    Populārākais riteņu izmērs kalnu velosipēdu vidū ir 29 collas. Ar šādiem ratiem aprīkoti daudzi kalnu velosipēdi. Tie nodrošina lielisku komfortu arī garākos maršrutos, labi ripo, kā arī veiksmīgi palīdz pārvarēt šķēršļus. Taču vienlaikus jāņem vērā, ka 29 collu rati nebūs tik viegli manevrējami. Ja vēlies piedalīties MTB maratonā, kalnu velosipēdi ar 29” ratiem būs laba izvēle.
              Bremžu sistēma
              Kas gan būtu labs kalnu velosipēds bez kvalitatīvām un izturīgām bremzēm? Ja vēlies izbaudīt drošu braucienu, noteikti pievērs uzmanību tam, cik labas ir velosipēda bremzes. Vairumā gadījumu kalnu velosipēdus mūsdienās aprīko ar disku bremzēm. Tiesa, ir daži budžeta klases modeļi, kuriem vēl sastopamas arī V-tipa bremzes. Salīdzinot ar V-tipa bremzēm, disku bremzes spēj labi pildīt savu funkciju ne tikai uz sausa, bet arī slapja ceļa un citos laika apstākļos.
               Disku bremzēm ir divi galvenie pamata veidi – mehāniskās un hidrauliskās. Mehāniskās bremzes izmanto trosi, bet hidrauliskās bremzes darbojas ar eļļu. Daudziem kalnu velosipēdiem ir uzstādītas tieši hidrauliskās bremzes.
                Amortizatoru kvalitāte
                Ja Tavs kalnu velosipēds būs aprīkots tikai ar priekšējo amortizatoru, ņem vērā, ka tas labāk spēs “mīkstināt” vibrācijas, braucot pa nelīdzenu ceļu. Turklāt vairumā gadījumu kalnu velosipēdiem šo amortizatoru var arī deaktivizēt, kad tas nav nepieciešams (piemēram, ja brauc pa līdzenu virsmu).
                 Ātrumu pārslēdzēju kvalitāte
                 Lai braukšana par stāviem un līdzeniem apvidiem būtu ērta, kalnu velosipēdi ir aprīkoti ar vairākiem ātrumiem. Mūsdienās ātrumu skaits šajos modeļos variē no 10 līdz pat 30. Lai noskaidrotu, cik ātrumu ir interesējošam velosipēdam, vari sareizināt aizmugurējo zobratu un priekšējo zobratu skaitu. Taču, protams, ātrumu skaits parasti ir minēts arī preces aprakstā, ko vari redzēt arī, aplūkojot kalnu velosipēdu piedāvājumu interneta veikalā Xnet.lv.
                 Ātrumu pārslēdzēji ir nozīmīgas velosipēda sastāvdaļas, kas cieši saistītas ar rāmja, riteņu un amortizatoru kvalitāti. Proti, jo kvalitatīvākas ir iepriekš minētās daļas, jo labāki parasti ir arī ātrumu pārslēdzēji. Svarīgi, lai tie darbotos nevainojami un nepieviltu izšķirošos brīžos.
                 Mūsdienās labus ātrumu pārslēdzējus ražo vairāki zīmoli. Daudzi kalnu velosipēdi izmanto Shimano ātrumu pārslēdzējus, bet augstāka līmeņa modeļos, kas paredzēti sacensībām, nereti izmanto arī Sram pārslēdzējus, kas izceļas ar augstu kvalitāti. Budžeta klases kalnu velosipēdiem labi der Altus vai Shimano Tourney ātrumu pārslēgi. Vidējās klases modeļiem nereti izmanto Deore vai Alivio pārslēgus. Savukārt profesionālā līmeņa velosipēdiem jau biežāk sastopams ir XTR vai Shimano XT aprīkojums.
                 No kāda materiāla izgatavots velosipēda rāmis?
                 Kalnu velosipēda rāmja materiāls ietekmē ne tikai kopējo divriteņa kvalitāti, bet arī tā svaru. Visbiežāk kalnu velosipēdu rāmjus izgatavo no alumīnija, karbona vai metāla. Metāla rāmji ir lētākie, un tos parasti izmanto budžeta klases divriteņu ražošanā. 
                 Ļoti bieži izmantoti ir alumīnija un alumīnija sakausējumu rāmji. To cena ir nākamajā budžeta kategorijā. Alumīnija rāmjiem ir vairākas priekšrocības, tajā skaitā, tie ir salīdzinoši viegli un veidoti sportiskā ģeometrijā, tāpēc ar šāda tipa rāmi aprīkoti velosipēdi palīdzēs sacensībās sasniegt labākus rezultātus. Tajā pašā laikā der zināt, ka alumīnija velosipēdu rāmju izgatavošana ir visai sarežģīta. 
                 Mūsdienās arvien izplatītāki kļūst kalnu velosipēdi ar karbona rāmjiem. Šis materiāls, salīdzinot ar alumīniju, ir vēl vieglāks un izturīgāks, kā arī labāk slāpē vibrācijas, braucot pa nelīdzenu ceļu. Ar karbona jeb oglekļa šķiedras rāmi ir aprīkoti daudzi augstākās klases kalnu velosipēdi. 
                  Aprīkojums drošībai
                  Neatkarīgi no tā, kāda tipa velosipēdu Tu plāno iegādāties, vienmēr ir jāpadomā arī par drošību braukšanas laikā. Lai Tu uz ceļa būtu pamanāms, vienmēr pārliecinies, ka Tavam kalnu velosipēdam ir nepieciešamie atstarotāji un lukturīši. Tāpat arī, braucot tumšā laikā, pašam velosipēda vadītājam ir jāizmanto atstarotāji, lai citi satiksmes dalībnieki varētu Tevi pamanīt. Domājot par drošību, izvēlies arī kvalitatīvu ķiveri, kas pasargās no nopietnām traumām. Raugies, lai ķivere būtu aprīkota ar efektīvām vēdatverēm, kas rūpēsies par labu gaisa cirkulāciju.
                   Meklē kvalitatīvu kalnu velosipēdu sev, bērniem vai vēlies iepriecināt kādu īpašu cilvēku ar vērtīgu dāvanu? Ielūkojies interneta veikala Xnet.lv piedāvājumā, jo šeit pieejami kalnu velosipēdi katra pircēja vajadzībām!

Raksts sadarbībā ar Xnet.lv.