foto: Publicitātes
Primāri veicamie remontdarbi daudzdzīvokļu mājās
Noderīgi ikdienā
2021. gada 24. marts, 10:42

Primāri veicamie remontdarbi daudzdzīvokļu mājās

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Jautā lasītājs: "Mūsu māja kopumā ir diezgan sliktā stāvoklī. Esam izveidojuši dzīvokļu īpašnieku biedrību un gribam uzsākt remontdarbus, bet pagaidām darāmā ir krietni vairāk nekā naudas līdzekļu. Kas būtu svarīgākais, ko primāri remontēt?"

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atbild Virginijus Dobrovolskas, "Latvijas Namsaimnieks" tehniskais direktors.

Lasītājam vajadzētu precizēt tieši kādi ir nepieciešamie remontdarbi un, kad daudzdzīvokļu ēka ir celta. Bieži dzīvokļu īpašnieki nonāk situācijā, kad regulārie remontdarbi ir iekavēti un vienlaikus sākas dažādas problēmas – tek jumts, parādās plaisas, sāk drupt ārsienu apmetums. Ja ēka nav tikusi pienācīgi apsaimniekota, tad šīs problēmas visbiežāk ir atkarīgas no celtniecības kvalitātes un ekspluatācijas laika. Par jebkurām vizuālām izmaiņām vai aizdomām par bojājumiem uzreiz jāinformē ēkas apsaimniekotājs, jo laicīgi novēršot problēmu, iespējams ietaupīt ilgtermiņā.

Daudzdzīvokļu ēku kalpošanas termiņš

Dzīvojamo ēku vidējais kalpošanas ilgums atbilstoši tās kapitalitātes grupai ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 907. Piemēram, padomju laika sērijveida daudzdzīvokļu mājām kalpošanas termiņš vidēji ir 60-70 gadu. Savukārt, līdz pat 150 gadu ilgs kalpošanas termiņš ir ēkām, kuru konstrukcijā izmantots monolītbetons, metāla sijas un tamlīdzīgi materiāli.
Par ēkas pienācīgu uzturēšanu īpaši jādomā daudzdzīvokļu namos, kuru kalpošanas termiņš strauji tuvojas beigām vai jau ir beidzies. Šādos gadījumos biežākās problēmas rada novecojušie inženiertīkli. Šajās ēkās pārsvarā nākas mainīt elektrības instalācijas, siltināt šuves, mainīt cinkotās un tērauda caurules, kā arī vecās čuguna kanalizācijas caurules uz jaunām. Tāpat bieži nepieciešams veikt māju siltināšanu un jumta renovāciju. Pirmskara ēkās lielākās problēmas saistītas ar nesošo konstrukciju nolietojumu un projektēšanas īpatnībām - katrai ēkai ir individuāli izstrādāts komunikāciju plānojums, līdz ar to apsekošanu veikt ir sarežģītāk.

Ēkas tehniskā un vizuālā apskate

Izvērtējot ēkas kopējo tehnisko stāvokli, profesionāls apsaimniekotājs palīdzēs identificēt visas problēmas un noteikt prioritāru secību, kādā remontdarbi būtu veicami.

Apsaimniekotājs pēc dzīvokļu īpašnieku uzdevuma regulāri veic:

  • ēkas tehniskās un vizuālās apskates un pārliecinās, vai visas ēkas konstrukcijas atbilst normatīviem, piemēram, kādā stāvoklī ir ēkas pamati, nesošās sienas, jumts, fasāde un pārējās konstrukcijas.
  • inženiertīklu vizuālo apskati, kas ietver apkures sistēmu, ūdensapgādes sistēmu, kanalizācijas sistēmas, ventilācijas un klimata sistēmu, gāzes apgādes un elektroapgādes sistēmu pārbaudi.
  • pārbaudes ēkai piesaistītajā zemesgabalā, izvērtējot šo elementu tehnisko stāvokli: ietves, piebraucamie ceļi, kāpnes, koku un apzaļumojumu ietekme uz dzīvojamo ēku, notekūdeņu krājtvertņu, individuālo attīrīšanas iekārtu, atkritumu konteineru stāvoklis utml.

"Latvijas Namsaimnieks" savu klientu ēkās veic gan vizuālās, gan tehniskās pārbaudes, kuru rezultātā varam piedāvāt risinājumus uzlabojumu veikšanai. Mēs palīdzam dzīvokļu īpašniekiem izvērtēt prioritātes, lai ieguldījums ēkā būtu arī finansiāli atbilstošs maksātspējai. Jo labāk ēka tiks apsaimniekota, jo ilgāk un drošāk tā varēs kalpot. Šobrīd norisinās arī “Latvijas Namsaimnieks” kampaņa jaunajiem klientiem, kuras ietvaros iespējams 3 mēnešus bez maksas izmēģināt apsaimniekošanas pamatpakalpojumus. Tā ir lieliska iespēja novērtēt, cik ērta un vienkārša ir sadarbība ar profesionālu apsaimniekotāju.

Raksts sadarbībā ar Latvijas Namsaimnieks

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās