foto: unsplash.com
Telpaugi un puķes ne tikai rada mājīgumu, bet arī uzlabo mājas mikroklimatu. Neaprobežojies ar dažiem kaktusiem, piepildi telpas ar dažādu veidu un izmēru augiem.
Telpaugi un puķes ne tikai rada mājīgumu, bet arī uzlabo mājas mikroklimatu. Neaprobežojies ar dažiem kaktusiem, piepildi telpas ar dažādu veidu un izmēru augiem.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 19. martā, 20:15

10 vienkārši paņēmieni, kā izmainīt vidi mājās

Anita Pīra

"100 Labi Padomi"

Māca interjera žurnāliste Anita Pīra.

1. Spoguļi telpiskumam

Par maz dabiskā apgaismojuma, nepieciešams koriģēt telpas formu vai vizuāli to paplašināt? Palīdzēs spoguļi! Vari izvietot spoguļus pa visu sienu, izgatavot skapi ar spoguļdurvīm vai pat izveidot spoguļgriestus – viss atkarīgs no tā, kādu efektu vēlies. Ja spoguli novieto pret logu, maza istaba uzreiz kļūs gaišāka un plašāka. Pilna auguma spoguļi izstiepj griestus. Interesants risinājums – žurnālgaldiņš vai skapītis ar spoguļvirsmu piešķirs telpai apjomu.

2. Neredzams gludināmais dēlis

Gludināmais dēlis nepieciešams katrā mājā, taču nav pārāk ērti to vienmēr uzstādīt. Tāpēc dizaineri izgudrojuši atvāžamu gludināmo dēli – to var iebūvēt jebkur: nelielā skapītī, kur ietilps arī gludeklis un citas saimniecībā noderīgas lietas, virtuves mēbelē un pat spogulī. Tādējādi var ieekonomēt telpu un nepiesārņot interjeru.

3. Dažādi krēsli – bez stereotipiem

Dažkārt dažādība interjerā neļauj iezagties garlaicībai, turklāt atraktivitāte jebkurā stilistikā, pat minimālismā netraucē. Vienkāršākais paņēmiens, kā radīt atraktīvu vidi, atrast spilgtus akcentus, piemēram, ap ēdamgaldu kolekcionēt formā un krāsā dažādus krēslus. Tie var atšķirties arī no telpas kopējā dizaina, galvenais, lai saskaņotos cits ar citu.

4. Sulīgs akcents – ideja sienu noformēšanai

Līmēt uz sienām tapetes ar puķītēm ir pagātne! Aktuāla ir akcenta siena, kad pārējās sienas nokrāsotas vienā tonī, izņemot vienu – citā krāsā vai ar neparastu tapeti. Akcenta sienai ir daudz funkciju: tā piešķir interjeram individualitāti, palīdz sadalīt telpu zonās un koriģē telpiskumu.Vari veidot akcentu nevis uz visas sienas, bet kādas tās daļas. Turklāt pievērs uzmanību krāsu gammai: aukstie toņi vizuāli paplašina, siltie – samazina telpu.

5.Tapetes vannasistabā

Šajā telpā ir īpašs mikroklimats ar paaugstinātu mitrumu un biežām temperatūras svārstībām, tāpēc, domājot par remontu higiēnas telpā, daudzi priekšroku dod tradicionālai apdarei. Atsakies no stereotipiem un apnikušajām flīzēm – mūsdienīga interjera ideja vannasistabā ir tapetes. Papīrs, protams, nederēs, taču starp modernajiem apdares materiāliem viegli atrast visdažādākā dizaina mitrumizturīgas tapetes un līmi.

foto: unsplash.com
Sadalīt istabu dažādās zonās var ar vairākiem paņēmieniem: izmanto aizslietni, koka vai stikla starpsienu, skapi, grāmatplauktu vai blīvus aizkarus.
Sadalīt istabu dažādās zonās var ar vairākiem paņēmieniem: izmanto aizslietni, koka vai stikla starpsienu, skapi, grāmatplauktu vai blīvus aizkarus.

6. Ērtas palodzes – romantiķiem un pragmatiķiem

Pastāv uzskats, ka sēdēt uz palodzes un sapņot var tikai romantiķi. Papildinot palodzi ar matracīti un spilveniem to viegli pārvērst nelielā dīvāniņā – tā maksimāli izmantosi mājokļa platība. Virtuvē palodze var kļūt par galda vai darba virsmas turpinājumu, guļamistabā – pārvērsties par galdu darbam vai mācībām, bērnistabā – par rotaļļietu novietni.

7. Priekšnamā – izstiepjam telpu

Pirmais, kas mājoklī sagaida, ir priekšnams, tāpēc tam jārada labs priekšstats un noskaņa jau no sliekšņa. Ko darīt, ja tas ir pārāk šaurs? Te noderēs piekaramās mēbeles – skapji un kumodes vārda tiešā nozīmē lidināsies gaisā, vizuāli paplašinot telpu. Zem mēbelēm var novietot apavus. Un neaizmirsti arī pareizi izvietot spoguļus!

8. Telpas zonēšanas paņēmieni

Nereti vienā telpā jādzīvo vairākiem iemītniekiem – vienistabas dzīvoklī, vairāki bērni bērnistabā, studenti kopmītnes istabā. Taču katram nepieciešama sava personīgā platība. Sadalīt istabu dažādās zonās var ar vairākiem paņēmieniem: izmanto aizslietni, koka vai stikla starpsienu, skapi, grāmatplauktu vai blīvus aizkarus. Ja nepieciešams nodalīt telpu tikai vizuāli, piemēram, virtuvi no dzīvojamās zonas, veido atsevišķu apgaismojumu katrai zonai.

9. Glābējriņķis – telpaugi

Telpaugi un puķes ne tikai rada mājīgumu, bet arī uzlabo mājas mikroklimatu. Neaprobežojies ar dažiem kaktusiem, piepildi telpas ar dažādu veidu un izmēru augiem. Atraktīvus akcentus interjerā ienesīs neparasti puķpodi un vāzes. Turklāt uz augiem var ne tikai skatīties, bet tos var arī ēst: uz palodzes labi aug garšvielas, piparmētras, ķiploki un daudz kas citu.

10. Punktveida apgaismojums

Viens centrālais gaismeklis ne vienmēr ir pareizs risinājums. Pārāk masīvs gaismeklis vizuāli pazemina griestus, turklāt gaisma no tā neapspīd visas telpas zonas. Griestos iebūvējamie punktveida gaismekļi palīdz vienmērīgi izkliedēt apgaismojumu un piešķir telpai gaisīgumu.

Tēmas