Noderīgi ikdienā
2021. gada 11. marts, 19:07

Šokolādes puķe tavam dārzam - melnā kosmeja

"100 Labi Padomi"

Ja gribi dārzā augu, kas smaržo pēc šokolādes, ieaudzē šo puķi.

Ir divi dažādi augi, kurus dēvē par šokolādes puķēm, un abas smaržo pēc šokolādes, tikai viena smaržo pēc rūgtās, tumšās šokolādes, bet otra – vairāk pēc piena šokolādes. Šoreiz par to spēcīgāko, ko sauc arī par šokolādes kosmeju un melno kosmeju (Cosmos atrosanguineus). Īpaši spēcīgi tā smaržo no rīta, kad ziediņš tikko atvēries, un karstā laikā, jo tieši saules stari pastiprina jauko aromātu.

foto: Shutterstock.com

Šokolādes puķe ir cēlusies no dienvidrietumu Amerikas, pieradusi augt sausā zemē, tāpēc ir piemērota stādīšanai pie mūriem, ēku sienām dienvidu pusē un no vējiem pasargātos akmeņdārzos. Vairāk patīk smilšaina, irdena augsne bez kūdras. Labi augs arī lielos puķpodos un toveros.

Šokolādes puķe ir viegli kopjama, vienīgi karstākās dienās cītīgi jālaista, lai nenovīst. Tomēr – ja audzē podā, jāraugās, lai uz paliktņa nekrātos slapjums. Noziedējušos stublājus nogriež, lai augam būtu vairāk spēka jaunu ziedu veidošanai.

Tur, kur ziemas ir maigas, bez liela sala, šokolādes puķi var mēģināt audzēt kā daudzgadīgu – dobi pārklāj ar lapām vai nopļautu zāli. Vecākus augus drošības labad var izrakt un pārziemināt kā dāliju gumus. Podos augošos pārziemina vienkārši – ienes vēsā telpā (līdz 5 grādiem), kur ir sauss un tumšs. Retumis aplaista.

Tēmas