foto: Pixabay.com
Trīs svarīgi nosacījumi, pirms ierīko dārzeņu un puķu dobes
Noderīgi ikdienā
2021. gada 4. marts, 20:26

Trīs svarīgi nosacījumi, pirms ierīko dārzeņu un puķu dobes

Jauns.lv

Pirms sēšanas vai stādīšanas izpēti uz sēklu paciņas vai dārzkopības literatūrā, cik lielā attālumā cita no citas jāsēj sēkliņas un jāstāda stādi. Tas nekas, ka sākumā dobe izskatās diezgan plika, – gan augi saaugs tā, kā tiem labpatīkas.

foto: Shutterstock.com

1. Plānošana. Pirms ķersies pie sēšanas un stādīšanas, rūpīgi pārdomā un apsver, pirmkārt, kas tev vislabāk garšo, otrkārt, cik cilvēku baudīs ražu, treškārt, kādi apstākļi ir vajadzīgi augiem, kurus esi paredzējusi iekopt, ceturtkārt, vai būs iespēja sagādāt piemērotu augsni un līdzekļus tās bagātināšanai. Plānošana sokas daudz labāk, ja dārza plānu zīmē uz papīra un pa punktiem saraksta vēlmes un iespējas.

2. Mērīšana. Ļoti svarīga, lai augus varētu apkopt, kā pienākas, – tas nozīmē, ka tiem ir jābūt ērti sasniedzamiem ravēšanas, rušināšanas, laistīšanas, kā arī ražas novākšanas laikā. Lai līdz augiem varētu bez pūlēm aizsniegties, dobei nevajadzētu būt platākai par 1 metru, maksimāli – 1,20 metri. Taciņām starp dobēm pietiek ar 30 centimetriem. Ierīkojot lielos celiņus, rēķini, lai tie būtu tik plati, ka pa tiem var ērti stumt ķerru.

3. Vietas ierēķināšana. Augiem patīk, ja tiem ir gana daudz vietas un nav jācīnās par izdzīvošanu, tāpēc svarīgi atvēlēt katram pietiekami plašu telpu. Pirms sēšanas vai stādīšanas izpēti uz sēklu paciņas vai dārzkopības literatūrā, cik lielā attālumā cita no citas jāsēj sēkliņas un jāstāda stādi. Tas nekas, ka sākumā dobe izskatās diezgan plika, – gan augi saaugs tā, kā tiem labpatīkas.

foto: Pixabay.com