Noderīgi ikdienā
2021. gada 18. februāris, 05:38

Kārtība mājās: galvenie principi, lai to apzināti radītu

"100 Labi Padomi"

Nekārtība mājās, haotiski izmētātas mantas un apģērba gabali, žurnālu un grāmatu kaudzes uz grīdas un palodzēm liecina par haosu paša īpašnieka galvā un prātā, turklāt nekārtība vairo stresu.

Bieži vien cilvēks pats nemaz neapzinās, kāpēc jūtas nervozs un nomākts. Toties cik viegli kļūst elpot un cik brīvs skats paveras uz dzīvi un pasauli, kad katra lieta atrodas savā vietā un nevajadzīgās mantas aizceļojušas prom!

Kā likvidēt nekārtību?

Turi brīvas horizontālās virsmas!

Šķiet, galdiem, plauktiem un palodzēm piemīt tāda kā maģiska spēja pievilkt nevajadzīgas, liekas lietas – tādas, kurām tur nepavisam nevajadzētu atrasties un kuras rada nekārtību. Piemēram, uz dīvāna galdiņa ir vieta puķēm un svecēm, kā arī tējas vai kafijas tasei, bet ne vecām televīzijas programmām, sen izlasītām avīzēm vai darba dokumentiem, kuri pašlaik nav vajadzīgi.

Ēdamgalds ir domāts maltīšu ieturēšanai, un ir ļoti kaitinoši, ja pirms ēšanas galds vispirms jāatbrīvo no liekiem krāmiem, un tikai tad var to uzklāt.

foto: Shutterstock.com

Virtuves darba virsmas ir paredzētas darbam – produktu sagatavošanai un ēdiena gatavošanai. Tur var arī atrasties ierīces, kas tiek lietotas katru dienu, piemēram, kafijas automāts vai smūtiju blenderis. Taču tur nav jāatrodas tādām lietām, kuras netiek izmantotas nedēļām un pat mēnešiem ilgi.

Arī palodzēm jābūt brīvām tik lielā mērā, lai varētu atvērt logu un katru reizi nebūtu jāņem nost un pēc tam jāliek atpakaļ kāds puķu pods, tējkanna vai burka.

Kā ieviest kārtību?

■ Sāc ar mazumiņu! Labāk katru dienu sakārto pa atvilktnei, nevis uzsāc milzīgu tīrīšanas un kārtošanas akciju; tādas reti tiek novestas līdz galam.

Biežāk gadās tā, ka beigu beigās viss nesakārtotais (jo pietrūkst spēka vai laika – vai abu) tiek samests vienā vietā vai kaudzē, un gandarījuma nav nekāda. Cilvēkos, kas nav par sevi pārliecināti, tas rada vēl lielāku stresu un pastiprina mazvērtības izjūtu, pat vainas apziņu, sak, man jau atkal nekas nesanāca, es neko nevaru…

■ Lietu glabāšanai izmanto glītas, gaumīgas un patiešām labas kvalitātes kastes, plauktu sistēmas. Izrādās, ka lētās, prastās kastēs, nobružātās atvilktnēs sakrājas daudz vairāk nevajadzīgu krāmu, jo zemapziņa saka: šī uzglabāšanas vieta maz maksā, nav vērtīga, un tāpēc tajā tiek savāktas arī nevērtīgas mantas. Bet par skaistām kastēm un respektablām plauktu sistēmām zemapziņa saka: tur ir vieta vienīgi vērtīgām lietām.

Jaunā japāņu dzīvesstila tendence - teju tukšs dzīvoklis

gallery icon
35