Noderīgi ikdienā
2021. gada 8. februāris, 19:14

Laiks sēt vasaras puķes. Ņem talkā sniegu!

"100 Labi Padomi"

Februārī, kad aiz loga vēl ziemas spelgonis, ir īstais laiks ilgi augošo vasaras puķu sēšanai. Tomēr pret mazmazītiņo sēklu sēšanu jāizturas īpaši rūpīgi. Lai smalko darbu būtu vieglāk padarīt un stādi augtu veselīgāki, ņem talkā sniegu! Ievēro – piemērotas tikai tādu puķu sēklas, kas ir aukstumizturīgas.

Kā sēt, izmantojot sniegu?

1. Trauku, kurā sēsi sēklas, līdz pusei piepildi ar atbilstošu substrātu. Der gan iepriekš sagatavota augsne, gan veikalos nopērkamais. Tam jābūt gana auglīgam, lai mazajām sēklām pietiktu augšanai nepieciešamo minerālvielu. Ja nepieciešams, sajauc substrātu ar komplekso mēslojumu vai ļoti labi satrūdējušu kompostu. Augsni pārāk nesaspied, lai tā ir irdena, bet ar nedaudz pieblietētu augšpusi.

2. Tagad kārta sniegam. Vislabākais ir nesen uzsnidzis irdens sniegs. Ja tāda nav, noņem sniega virsējo kārtu un izmanto to, kas ir zem tās.

3. Sniegu liec traukā (ideāli, ja tam ir tāds pats izmērs kā traukam, kurā sēsi sēklas) un cieši saspied, sablietē, līdz izveidojas 2–3 cm bieza, cieta sniega kārta trauka formā. Uzmanīgi to izņem un uzliec uz sagatavotā substrāta.

4. Nu ir laiks ķerties pie sēšanas. Daudzām ilgi augošām vasaras puķēm, piemēram, lobēlijām, petūnijām, kalibrahojām, ir niecīgas sēkliņas. Sējot tikai uz augsnes, tās pat nav iespējams ieraudzīt, tāpēc sasējas par biezu un augot nīkuļo. Taču uz sniega tās var viegli pamanīt un bez grūtībām koriģēt katras atrašanās vietu, izmantojot koka irbulīti.  

5. Kad sēklas uz sniega sarindotas, izveido improvizētu siltumnīcu – pārklāj dīgstu traukus ar pārtikas plēvi/polietilēna maisiņu un stingri nostiep virspusi. Vai arī uzliec uz kastes stikla gabaliņu. Neaizmirsti katru dienu 2–3 reizes jumtiņu uz pāris minūtēm noņemt, lai notiek gaisa apmaiņa.

6. Sniegs lēnām kusīs, sēklas uzsūks mitrumu, arī augsne tiks mitrināta, tāpēc pāris dienas pēc iesēšanas sēklas vari nerasināt.

7. Tiklīdz sēklas izdzen pirmos zaļos asniņus, dēstu traukam noņem jumtiņu un ļauj augt nepārsedzot. Laisti, tikai viegli apsmidzinot. Lieliski, ja vari izmantot izkausētu sniegūdeni, kas uzsilis līdz istabas temperatūrai.

Interesanti

● Ūdens, kas iegūts, izkausējot sniegu, jebkuram augam ir ļoti vērtīgs, jo tas gandrīz nesatur kalciju un mangānu. Šāds ūdens lieliski izšķīdina augsnē esošās minerālvielas un apgādā ar tām augus.