foto: Māris Puķītis
Egļu skujas veselībai
Visērtāk skujas iegūt svaigās cirsmās no ciršanas atkritumiem.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 15. janvāris, 15:48

Egļu skujas veselībai

Jauns.lv

Mūsu senči aptiekas vietā ne velti devās uz pļavu un mežu. Piemēram, skujās ir salīdzinoši daudz C vitamīna, turklāt ziemā un ļoti agrā pavasarī tā koncentrācija skujkoku jauno zaru lapās ir vismaz divas reizes lielāka nekā vasarā. Skujas satur visu plašo ūdenī šķīstošo vitamīnu kompleksu, no nelielās taukos šķīstošo vitamīnu grupas ir daudz K vitamīna un konstatēts arī E vitamīns.

Tāpat atrastas daudzas cilvēka organismam svarīgas minerālvielas, ir daudz fitoncīdu, kas nomāc patogēnās baktērijas, polifenoli stiprina asinsvadu sieniņas, poliprenoli stiprina šūnu membrānas un aktivizē atjaunošanos, tanīni normalizē kuņģa-zarnu trakta sekrēciju. Visērtāk skujas iegūt svaigās cirsmās no ciršanas atkritumiem.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.