foto: Mudīte Rudzīte/Latvijas Malakologu biedrība
Par Gada gliemi 2021 pasludina birztalas vīngliemezi
Birztalas vīngliemeža čaulas lūpa ir brūna, “mājiņas” pamatkrāsa ļoti variē: bāli dzeltena, zaļdzeltena, citrondzeltena, dzeltensārta, brūna ar violetu nokrāsu.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 29. janvāris, 19:08

Par Gada gliemi 2021 pasludina birztalas vīngliemezi

Jauns.lv

Latvijas Malakologu biedrība par Gada gliemi 2021 pasludinājusi arī mežā sastopamo reto birztalas vīngliemezi (Cepaea nemorali). Mērķis ir pievērst uzmanību diskusijai par ievestām, invazīvām un vietējās faunas sugām Latvijā.

Birztalas vīngliemezis varētu būt ievests Latvijā pirms apmēram 200 gadiem un ir iedzīvojies; zināmas tikai piecas atradnes, tas sastopams nelielās teritorijās, nav uzskatāms par kaitēkli un ir iekļauts Latvijas Sarkanajā Grāmatā. Lielākā daļa Latvijā sastopamo gliemju ir vietējās sugas – to teritorija iekļaujas dabiskajā sugas areālā.

Birztalas vīngliemeža čaulas lūpa ir brūna, “mājiņas” pamatkrāsa ļoti variē: bāli dzeltena, zaļdzeltena, citrondzeltena, dzeltensārta, brūna ar violetu nokrāsu. Raksturīgas tumši brūnas spirāliskas joslas, no vienas līdz piecām.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.