foto: Māris Puķītis
Putns, kas ložņā pa stumbru
Interesanta ir vieta putna ligzdas izvēlei – to mizložņas ierīko aiz atlobījušās koka mizas.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 27. janvāris, 11:00

Putns, kas ložņā pa stumbru

Jauns.lv

Arī ziemā var gadīties mežā vai parkā pamanīt putnu ar brūnganu muguru, baltu vēderu un līkumu knābja galā ložņājam pa koka stumbru. Tā ir mizložņa, Latvijā parasta ligzdotāja, kas ziemot paliek tepat. Visvairāk mizložņām patīk veci egļu un citu skujkoku meži, bet var būt arī lapu koku mežos un arī augļu dārzos un parkos.

Mizložņa pa stumbru pārvietojas spirālveidā ar īsiem lēcieniem, ar galvu pa priekšu, sasniegusi koka galotni, laižas lejup un atkal skrien pa cita koka stumbru uz augšu, meklējot kukaiņus un to kāpurus. Interesanta ir vieta ligzdas izvēlei – to mizložņas ierīko aiz atlobījušās koka mizas.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.