Noderīgi ikdienā
2021. gada 24. janvāris, 11:16

Kurus telpaugus var audzēt citādi – bez augsnes?

"100 Labi Padomi"

Pasaulē ir zināmi vairāki telpaugi, kas labprāt aug tikai ūdenī, – tiem nav nepieciešama augsne. Turklāt tiem patīk mitrs gaiss, tāpēc vari likt pat vannasistabā.

Kas nepieciešams audzēšanai tikai ūdenī

Vajadzēs stikla vai plastmasas trauku, vēlams, lai tas būtu caurspīdīgs. Skaistumam der sabērt krāsainas stikla bumbiņas, likt gliemežvākus.

Vislabāk izmantot ūdeni no upes, ezera vai dīķa, derēs arī krāna ūdens, kas ir vismaz diennakti nostādināts. Ūdens jāmaina ik pēc 2 nedēļām, lai nesastāvas un nevairojas baktērijas.

Reizi mēnesī augus mēslo ar komplekso mēslojumu telpaugiem. Pievieno to pavisam nedaudz ūdenim, kur stāv augs. Pēc stundām divām trim ūdeni izlej un dekoratīvos elementus noskalo, tīrā ūdenī noskalo arī auga saknes. Traukā lej svaigu ūdeni.  

Telpaugiem, kas aug ūdenī, mūžs ir daudz īsāks nekā augiem, kas aug augsnē, bet tos ir viegli apsakņot no atvasēm. Tāpēc vienmēr būs iespēja veco augu nomainīt pret jaunu. 

Izvēlies kādu no šiem

■ Veiksmes bambuss jeb Sandera dracēna. Dabīgos apstākļos aug  Āzijas valstīs, bet Latvijā ir nopērkama ziedu veikalos; tas ir zaļš kāts ar nelieliem lapu pušķiem kāta galā un sānos (veikalos tai augšgals ir apstrādāts ar vasku – neņem to nost, tas ierobežo augšanas ātrumu). 

Augs ļoti līdzinās bambusam, tāpēc ieguvis otru nosaukumu – veiksmes bambuss. Dabīgos apstākļos aug taisns, bet, audzējot pārdošanai, to groza (augs liecas uz saules gaismu), lai iegūtu neparastas formas.

foto: Shutterstock.com

Mājās augu vienkārši ievieto traukā, uz saknēm uzber oļus, stikla bumbiņas, lai stabilāk stāv, un ielej 3–4 cm ūdens. Ja vienā traukā liec vairākus veiksmes bambusus, vari tos stiprināt pie trauka sienām, sasiet vai veidot kādus interesantus ornamentus.

Turi augu gaišā un siltā vietā, bet neļauj ilgstoši būt tiešos saules staros; tas apdegs un nodzeltēs. Augam netīk arī karstums, kas nāk no apsildes ierīcēm. Veiksmes bambuss mīl siltumu un labi jutīsies aptuveni +20 grādu temperatūrā, bet nīkuļos, ja būs zem +18 grādiem.

Ja mājās ir sauss gaiss, augu regulāri aprasini ar ūdeni. Kad veiksmes bambuss sāk izskatīties neglīts, nogriez jaunos dzinumus un ieliec ūdenī – drīz vien tie dzīs saknes, un varēsi veco augu aizstāt ar jaunu.

■ Dižmeldrs. Ātri aug, tāpēc uzreiz liec lielāka izmēra traukā. Eksotiski skaists – atgādina nelielu palmu, kuras kātu galos lapas ir izkārtojušās lietussarga formā. Labos apstākļos zied smalkiem gaišiem ziediņiem. Pēc pārziedēšanas vai tad, ja ziedkāti sāk dzeltēt, tie ir jānogriež. Tad dižmeldrs būs skaistāks, kā arī tiks stimulēta jauno dzinumu augšana.  

Tā kā dižmeldrs aug ūdenī, tas iztvaiko arī mitrumu, kas labvēlīgi ietekmē mikroklimatu telpās ar sausu gaisu. Bet, lai pats dižmeldrs no sausā gaisa neciestu, regulāri to rasini ar mīkstu ūdeni.

foto: Shutterstock.com

Dižmeldram nepatīk spilgta gaisma, tas labprāt aug arī tumšās vietās, labi jutīsies pat vannasistabā, tiesa, ja telpā nav logu, ieteicams nodrošināt mākslīgo apgaismojumu dažas stundas dienā. Augot pārāk tumšā vietā, dižmeldrs neziedēs.

Uzmanies! Dižmeldrs daudziem kaķiem ir īsta delikatese. Kaķim tas nekaitēs, bet kaķis dižmeldram gan!

Šim neparastajam augam patīk svaigs gaiss un caurvējš, tāpēc droši vēdini telpas, tikai sargies, lai tas nenosalst, jo dižmeldrs ir tropu augs, kam patīk siltums.

Tēmas