Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Tauriņpiepes ir ar aptuveni pusapļa formu un bez kātiņiem.
Tauriņpiepes ir ar aptuveni pusapļa formu un bez kātiņiem.
Noderīgi ikdienā

Tā izskatās tauriņpiepes

Jauns.lv

Lasītāja Zina šīs piepes pamanījusi neparastās formas dēļ, izceļas arī spilgti baltas krāsas apmalītes. Tās atrastas Rucavas novada Sikšņu ciema Jēču mazdārziņa birzī.

Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Diāna Meiere komentē, ka abās bildēs redzama ļoti bieži sastopamā raibā tauriņpiepe (Trametes versicolor). Mājaslapā senes.lv uzskaitītas sešas tauriņpiepju dzimtas sugas Latvijā.

Tauriņpiepes
Tauriņpiepes

Tās ir nelielas piepes ar aptuveni pusapļa formu un bez kātiņiem, visbiežāk izvietojas blīvās grupas blakus cita citai uz sprunguļu vai mazu kritalu sānu virsmām, dažkārt pēc skata atgādinot tauriņu virknes (koksne – tauriņu ķermeņus, pašas piepes – izplestus spārnus). Visas ir neēdamas.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.