foto: Publicitātes foto
Kā pasargāt savu vannas istabu no pelējuma?
Noderīgi ikdienā
2021. gada 11. janvāris, 12:52

Kā pasargāt savu vannas istabu no pelējuma?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Pelējums ir diezgan nepatīkama lieta, ar ko var nākties saskarties jebkuram, gribot negribot. Diemžēl pelējuma sēnītei patīk iemitināties mitrās vietās, piemēram, vannas istabā, kur tās dzīvei ir paši piemērotākie apstākļi. Iespējams, tikai retais savās mājās nav saskāries ar šo problēmu. Turklāt ar pelējumu ir diezgan grūti cīnīties, tāpēc ir labi zināt, ko un kā darīt, lai pasargātu savu vannas istabu no pelējuma.

Kas ir pelējums?

Pelējumu izraisa ilgstošs mitrums. Tas var būt ne tikai vannas istabā, bet bieži sastopams arī veco mūra māju sienās. Diemžēl pat apkures sezonas sākums šo problēmu nenovērš.

Ja mājās ir ilgstošs un pārlieku liels mitrums, to var viegli pamanīt- mājoklī novērojams drēgnums, nereti ir norasojušies logi un pat istabas sienas, arī veļa sliktāk žūst, un pat puķu podi jālaista retāk. Šis ilgstošais mitrums arī ir galvenais pelējuma ierosinātājs. Normāls mitruma līmenis mājoklī ir 50%, katrs pats to var izmērīt, nopērkot veikalā gaisa mitruma mērītāju.

Pelējumu veido mikroskopiskas sēnītes, kas sākotnēji redzamas vien mikroskopā. Pēlējumu sēnīte izplatās ar sporu palīdzību. Savukārt šīs sporas var izraisīt dažādas elpceļu veselības problēmas gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem.

Visbiežāk pelējums izplatās uz mājās ārsienām, tomēr arī mājokļos tam patīk iemitināties, īpaši vietās, kur ir nepietiekama gaisa apmaiņa. Tieši tāpēc vannas istaba, kā jau mitrākā telpā mājoklī, jācenšas sargāt īpaši rūpīgi.

Kā pasargāt savu vannas istabu?

Labā ziņa ir tā, ka nemaz nav nepieciešams izvairīties no pārlieku biežas dušas vai vannas izmatošanas. Galvenais, kas jāpatur prātā- pēlējumam nepatīk vēdināšana. Tieši tāpēc regulāra vēdināšana vannas istabai nāks tikai par labu, īpaši pēc dušas un vannas izmantošanas, kad vannas istabā esošais gaiss kļūst daudzkārt mitrāks.

Vannas istabu visvieglāk vēdināt ir tad, ja tajā ir logi. Tomēr, ko darīt, ja loga nav? Viens variants ir ierīkot ventilāciju, piemēram, ventilācijas šahtā ievietojot ventilatoru, kas izvadīs lieko mitrumu. Labs variants ir arī vannas istabas durvis ierīkot tā, lai starp grīdu un durvju apakšmalu paliktu vismaz 1 cm liela sprauga, pa kuru apmainīties gaisam.

Vannas istabu var arī aprīkot ar durvīm, kurām apakšējā daļā iestrādātas speciālas restes, kas nodrošinās gaisa apmaiņu, tā pasargājot telpu no liekā mitruma uzkrāšanās un pelējuma veidošanās. Ja tomēr nav iespēja ierīkot tādas durvis, kas nodrošina ventilāciju, var vienkārši vannas istabas durvis turēt vaļā, kaut vai tikai nelielā spraudziņā.

Ja vannas istabā ir logs, tad jāpatur prātā, ka veicot logu nomaiņu, nedrīkst aizmirst par vietas atstāšanu dabiskajai ventilācijai. Īpaši, ja koka logi tiks nomainīti pret plastmasas logiem. Ja par to netiek domāts laicīgi, iespējams iedzīvoties pelējumā, pat ja iepriekš ar to nekādas problēmas nav bijušas. Un tikai tāpēc, ka loga vietā nav atstāta spraudziņa pa kuru cirkulēt gaisam.

Kā no pelējuma pasargāt vannas istabas iekārtas un mēbeles?

Pelējums rodas ne tikai uz sienām vai grūti piekļūstamos kaktiņos, tas nesmādē arī telpas iekārtas un mēbeles. Piemēram, pelejums bieži novērojams ap silikonu, ko izmanto šķirbu aiztaisīšanai dušā. Vannas no pelējuma ir nedaudz vieglāk pasargāt, jo nav šo šķirbu kā duškabīnē, tomēr, ja vanna ir cieši klāt pie sienas, jāraugās, lai siena ir labi pasargāta no mitruma iedarbības.

Ja, plunčājoties vannā, ūdens tiks pāri malām, un tas netiks uzreiz savākts, pelējums ātri vien būs klāt. Ja plānots iegādāties un uzstādīt jaunu vannu, tad noteikti jāpievērš uzmanība tam, lai tiktu nodrošināta laba mitrumizolācija. Lielā izvēlē vannas var iegādāties 220.lv, šeit.

Dušas kabīnes prasa rūpīgāku uzmanību, īpaši, ja tajās ir silikons, kas nosedz spraugas. Pēc dušas vēlams kabīni atstāt vaļā, lai tā izvēdinās. Ja pēc mazgāšanās kabīne tiek aiztaisīta ciet, tajā paliek mitrais gaiss, kas veido labvēlīgus apstākļus pelējuma sēnītes attīstībai. Ja dušas kabīnei ir ventilators, tad vēlams to ieslēgt uz aptuveni 10-15 min.

Ja vannas istabā atrodas arī veļas mašīna, tad arī tai pēc lietošanas, vēlams durtiņas uz kādu laiku atstāt vaļā. Savukārt, ja vannas istabā tiek žāvēta veļa vai tie paši mitrie dvieļi, tad jāpatur prātā, ka pēc tam nepieciešama intensīvāka vēdināšana.

Gaisa sausināšanai var izmantot arī speciālos elektriskos gaisa sausinātājus. Lēts un vienkāršs variants būs ar speciālām tabletēm aprīkoti gaisa mitruma savācēji, kas gan nederēs, ja pelējums jau ielaists lielā platībā.

Arī tualetes podi var norasot, tāpēc tie regulāri jāmazgā ne tikai no iekšpuses, bet arī no ārpuses būtu vēlams tos regulāri noslaucīt ar sausu lupatiņu. Starp citu, ērti ir iegādājami tualetes podi interneta veikalā 220.lv, ja vecais savu laiku nokalpojis.

Reklāmraksts tapis sadarbībā 220.lv