Vecākā un resnākā Latvijas priede
Kaķu priede atrodas Gaujas vecupes malā senkrasta nogāzē, skujkoku mežā ap 600 metru uz dienvidiem no bijušajām Kaķu mājām, 1999. gadā iekļauta Dabas retumu krātuvē kā dižkoks.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 13. janvāris, 12:46

Vecākā un resnākā Latvijas priede

Jauns.lv

Kaķu priede Strenču novada Plāņu pagastā – vecākā, resnākā (3,06 metri) un, kā spriež foto autors un kaislīgs ceļotājs Jānis Bikše, iespējams, skaistākā Latvijā. Kopš 1951. gadā nokalta Zauskas priede pie Valmieras-Smiltenes ceļa par izcilāko priedi sacensība rit vismaz četras dažādās Latvijas pusēs. Kaķu priede atrodas Gaujas vecupes malā senkrasta nogāzē, skujkoku mežā ap 600 metru uz dienvidiem no bijušajām Kaķu mājām, 1999. gadā iekļauta Dabas retumu krātuvē kā dižkoks.

Dzejnieks Aivars Ustups ar fotogrāfi Āriju Romanovsku to apciemojis 2018. gada septembrī un aprakstījis Valmieras laikrakstā “Liesma”  publikācijā “Viesos pie priežu vecmāmiņas”. “Pēc maniem atradumiem rakstos iznāk, ka šī katrā ziņā ir līdz šim zināmā vecākā Latvijas priede,” “Facebook” vēsta Ustups. Jau 1998. gadā ar Pleslera svārpstu bija noteikts, ka tai ir 380 gadskārtu riņķi, nu jau klāt nākuši divdesmit.

Līdz šim par vecāko uzskatītās Zauskas priedei ir “tikai” 370 gadskārtu gredzeni. Netālu no Kaķu priedes diezgan tuvu elektrolīnijas malai nogāzies guļ vēl viens dižpriedes stumbrs, kas reiz bijis bišu koks.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.