foto: Juris Smaļinskis
Neparastie ledusmati
Ledusmatus neliela sala laikā rada koksnes sēne Exidiopsis effuse.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 6. janvāris, 12:42

Neparastie ledusmati

Jauns.lv

Sekojot Dabas muzeja mikoloģes Diānas Meieres aicinājumam, biologs Juris Smaļinskis, Vidzemes augstskolas lektors, Jūrtakas un Mežtakas veidotājs, devies meklēt ledusmatus un atradis. “Savulaik ir redzēti arī iespaidīgāki veidojumi, taču Jaunā gada pirmajām stundām ir gana labi! Lai atradumiem bagāts 2021. gads!” raksta Smaļinskis.

Kas tad ir ledusmati? Tādus veidojumus sala laikā rada koksnes sēne Exidiopsis effuse. Ledusmati veidojas uz atmirušas koksnes, kurā iemitinājusies šī sēne īpašos laikapstākļos: kad temperatūra ir mazliet zem nulles un vairākas stundas paliek tikpat kā nemainīga, skaidrots mikologu mājaslapā senes.lv.

Domājams, ka sēnes izdalītie ķīmiskie savienojumi, darbodamies kā kristalizēšanās inhibitori, kavē no koksnes porām izspiestajam mitrumam saplūst vienlaidus ledus kārtiņā, un tās vietā no koksnes stāvus “aug” ledus pavedieni ar diametru aptuveni 0,01 milimetrs. Tā kā vajadzīgie apstākļi iestājas ne tik bieži, ledusmati ir novērojami salīdzinoši reti, pat ja sēnes pārņemtās koksnes apvidū ir diezgan daudz.

Hipotēzi, ka ledusmatus izraisa koksnē mītoša sēne, jau 1918. gadā izvirzīja ģeofiziķis Alfreds Vegeners, plātņu tektonikas jeb kontinentu kustības teorijas pamatlicējs. Tomēr tikai 2015. gadā fiziķis Kristians Meclers, ķīmiķe Diana Hofmane un bioloģe Gizela Proisa kopīgiem spēkiem pārliecinoši konstatēja, ka šādu veidojumu izraisītāja ir koksnes sēne Exidiopsis effusa un pamatā izskaidroja procesa fizikālo pusi.

Skaidrs, ka arī Latvijā šī parādība bijusi jau senāk, tomēr pirmie dokumentālie apliecinājumi par ledusmatiem ir fotogrāfijas, ko 2009. – 2011. gadā Bērzaunē un divās vietās Gaujas Nacionālajā parkā uzņēma Aina Karavaičika, Diāna Meiere un Edgars Mūkins. Tomēr šie foto palika nepublicēti vai vismaz neievēroti līdz 2015. gada rudenim, kad nāca klajā minētais pētījums, raksta senes.lv.

2020. gada ziemā, kad laikapstākļi visai bija labvēlīgi šai parādībai, ziņojumu kļuvis tik daudz, ka ledusmati vairs nav uzskatāmi par retumu.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju