foto: Māris Puķītis
Zīļu eksperts sīlis
Interesanti, ka sīļi vāc tikai nebojātas zīles, un putniem ir sava kvalitātes kontrole.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 4. janvāris, 06:50

Zīļu eksperts sīlis

Jauns.lv

Ziemā viens no sīļu iztikas avotiem ir pašu vāktās ozolzīles. Rudenī sīļi tās vāca no zariem, vēlāk arī zemē nokritušās.

Tās zīles, kuras nevar uzreiz apēst, sīļi noslēpj līdzīgās, vienveidīgās vietās, un daudzas paši vairs neatrod. Toties lielu daļu atrod gan citi sīļi, gan grauzēji, bet daļu neatrod neviens, un no tām pavasarī dīgst ozoliņi. Interesanti, ka sīļi vāc tikai nebojātas zīles, un putniem ir sava kvalitātes kontrole, vēsta “Latvijas valsts meži”. Vispirms novērtē izmēru un svaru, jo kukaiņu kāpuru bojātās zīles bieži ir mazākas un vieglākas. Pēc tam zīle knābī saspiež – bojātai čaula ir elastīga, bieži arī nelīdzena.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.